ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Магданоз – суперпродукт, който предпазва от рак и диабет

Познатият на всички магданоз си заслужава титлата суперпродукт, с доказана полза за очи и сърце, който ни предпазва от рак и диабет

Целебната сила на магданоза се крие в богатото разнообразие на съставки, като важните витамини А, В, С и К, микроелементите желязо и калций, омега3 и още други, заради които непретенциозната подправка с право може да се обяви за суперпродукт. В народната медицина се използва цялото растение, включително и корените, като най-голяма сила има в прясно изцеденият сок, но в възможно да се използва и изсушеното растение. Добре познато е действието на магданоза при очни, сърдечни и бъбречни заболявания.

Магданоз
Магданоз – суперпродукт, който предпазва от рак и диабет

Малцина знаят, че подправката с приятен аромат, която мнозина поставят само за украса на ястията, може да препятства образуването и растежа на туморните клетки. Според изследвания на американски учени, причина за това са етеричните масла в магданоза. Те се разграждат и изпаряват при температура над 30 градуса, затова при топлинната обработка целебната им сила се губи. Миристицинът предпазва от образувана на ракови клетки в белите дробове. Флаваноидът апигенин забавя растежа и възпрепятства разпространението на туморни клетки при рака на гърдата. Съдържащата се в магданоза фолиева киселина (витамин В9) от своя страна е важна за понижаване на рисковете от рак на шийката на матката и на дебелото черво. Лесно усвоимия провитамин А ( бета-каротин) предпазва от рак и диабет.

Магданозът е полезен за всяка възраст и малцина се оплакват от алергия към тази уникална билка. Все пак опитни лечители препоръчват да не се прекалява, когато се приема чист сок от растението с лечебна цел. Дневната доза да не надхвърля 50 милилитра и по-добре е да се добавя към него мляко или  сок от други зеленчуц.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *