ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Антидепресанти по време на бременност: опасно ли е?

Американски учени огласиха успокояващата теза, че антидепресантите по време на бременност не застрашават здравето на бъдещото дете, по-специално – не вредят на сърцето му.

depresЕкип от болницата Brigham and Women’s Hospital в Бостън уверява, че приемът на антидепресанти през първите три месеца на бременността не повишава опасността от поява на сърдечни дефекти у детето. Тезата опровергава досегашна научна информация: според нея бременните жени трябва да преодоляват депресивните си състояния по друг начин – не с антидепресанти, защото излагат на риск развитието на сърдечно-съдовата система на детето си.

Тази тема се коментира доста, признават от medikforum.ru. Обяснимо е защо – депресията по време на бременност е много разпространена. Клинични симптоми на депресия се откриват у 10-20% от бременните и към 13% от тях приемат антидепресанти. Не са малко лекарите, които се въздържат от подобна терапия и дори убеждават бъдещите майки, че лекарствата могат да навредят при формирането на сърдечно-съдовата система на бебето. В същото време е ясно, че антидепресантите в немалко случаи са единственото решение на сложни ситуации, включително до опити за суицид.

Рискът от аномално развитие на плода е най-висок през първите три месеца на бременността, защото тогава протича най-бурното делене на клетки и се формират отделните органи. Стриктните наблюдения до момента обаче не показват, че правилното развитие се повлиява негативно под влияние на приеманите антидепресанти. Затова може би трябва да се приеме, че рискът за здравето на майката и бебето е значително по-малък, когато бременната жена взема антидепресанти по препоръка и под контрол на лекар.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *