ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Електронен “нос” надушва рак в ранен стадий

Съвместна разработка на учени от САЩ, Великобритания и Израел прави възможно разпознаването на рак на белите дробове в ранен стадий. Анализът по издишван въздух ще спасява десетки хиляди животи.

rakЗдравната статистика сочи, че ракът на белите дробове са открива обикновено в четвърти или пети стадий: тогава, когато пациентът е вече буквално обречен. Много малък процент от болните се подобряват и животът им продължава още, повечето умират в рамките на следващите няколко месеца след диагностицирането. Именно по тази причина ракът на белите дробове се причислява към най-коварните болести, припомнят от medikforum.ru.

Международният изследователски екип, за който става дума, е разработил методика за ранна диагностика на рака на белите дробове. Устройството, с чиято помощ се извършва изследването, популярно е наречено “електронен нос”. Чрез него се анализира издишваният въздух и се проследява дали съдържа летливи органични съединения – специфични само при рак на белите дробове. Чип в устройството прави оглед на болния орган и “докладва” какъв процент е поразената тъкан.

Създател на електронния нос е професор Хосъм Хайк от Израелския институт за технологии. Устройството му NaNose, основано на най-новите нанотехнологии, вече е преминало клинични изпитания с голяма група пациенти и е демонстрирало 90% точност при диагностиката на рак на белите дробове.

Сегашната масова практика при диагностика на това заболяване разчита на бронхоскопия, компютърна биопсия или на хирургията. Всички тези методи са инвазивни – докато новият е неинвазивен и щадящ пациента. Уредът фиксира ракови промени дори в най-ранен стадий, като разпознава и различни типове злокачествени заболявания на белите дробове.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *