Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Учени: Има поне 5 здравословни причини, за да научим чужд език

Използването на поне един чужд език е безусловно необходимо за успешната професионална реализация, за приятната почивка в екзотична страна, но същевременно изучаването на езици има неоценима полза и за здравето

Учени от САЩ се опитаха да обобщят всички ползи за здравето от усвояването на един или повече чужди езици. Обикновено най-малкият проблем е, когато в чужбина четете менюто, да знаете какво в действителност си поръчвате, вместо с екзотичните манджи да си развалите стомаха и почивката.

Познанията по езици  създават своеобразен имунитет  срещу Алцхаймер
Познанията по езици създават своеобразен имунитет срещу Алцхаймер

В научното издание Neuroscience психолози от чикагския университет (University of Chicago) посочиха пет наистина сериозни ползи за здравето, които получават хората, научили през живота си поне един чужд език, в сравнение с тези, които владеят единствено своя роден. Лингвистичните умения придобити в младостта, най-осезаемо се отразяват на здравословното състояние на мозъка в „третата възраст“, когато обикновено започват дегенеративните промени.

1.Познанията по езици създават своеобразен имунитет срещу болестта на Алцхаймер, сочат данните от изследването. Дори да е налице предразположение към това тежко дегенеративно мозъчно заболяване, при полиглотите то се развива поне 5-6 години по-късно, в сравнение с техните връстници, които разбират само родния си език.

2. Владеещите чужд език имат по-бързи мисловни реакции при непредвидените ситуации, които могат да възникнат в живота и по-често техните решения са оптимални и точни. Томографските изследвания доказват, че при тях мозъчната дейност изразходва много по-малко енергия за един и същи резултат.

3 Усвояването на чужд език осигурява съхраняване на интелекта в напредване на годините. Дори на пенсионна възраст да се започне изучаването чужд език, здравословният ефект от интелектуалните занимания се проявява в най-скоро време.

4. Полиглотите имат по-добра когнитивна гъвкавост. Те по-добре се адаптират и ориентират, дори на преклонна възраст. И ако възникне ситуация, която изисква изпълнение на множество задачи или решаване едновременно на няколко проблема, те се справят значително по-добре от своите връстници.

5. И не на последно място хората, които знаят чужд език са склонни в трудни ситуации почти напълно игнорират емоциите, като вземат балансирани и най-правилни решения.

„Излишната емоционалност по-често води до погрешен избор, отколкото спокойния диалог. Напрежението и стреса определено не са полезни, затова учете чужди езици, за да сте здрави! “ – призовава един от авторите на изследването, професор доктор Хаякава Саюри.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *