ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво е перонеална (фибуларна) невропатия?

Увреждане на нервите, което причинява болка и скованост се нарича невропатия. Фибуларната невропатия се отнася до увреждане на фибуларния / перонеалния нерв.

Перонеалният нерв прави възможно движението и чувствителността на частта от крака, която се пада под коляното и достига до върха на пръстите на ходилото.

Какво се случва

При прекъсване на фибуларният нерв болният не може да разгърне стъпалото и пръстите си. При стоене прав не може да отлепи нито пръстите, нито стъпалото от пода, не е в състояние да движи пръстите на краката. При ходене стъпалото увисва с пръстите надолу и за да не се „влачат“ по земята, той е принуден да повдига цялото стъпало по-високо, от колкото здравия крак. Това означава, че перонеалният нерв е притиснат точно под костта на долната част на крака ви. Това е перонеалната невропатия.

Причини

Най-често срещаните причини, от които се уврежда фабуларния нерв са травмите, счупванията, обездвиждането. Например, този нерв може да се увреди, ако кракът е бил гипсиран или обездвижен по други причини. Дори едно елементарно кръстосване на краката може да доведе до схващането на перонеалния нерв.

Симптоми

Тази невропатия започва с усещане за бодежи и изтръпване на горната част на стъпалото. При това положение вие не можете да движите пръстите на краката си, а също така да вдигате глезена или да местите ходилото.

Лечение

Целта на лечението на перонеалната невропатия е да се подобри способността за движение и независимостта на ходилото. Възможните лечения са: физиотерапия, болкоуспокояващи медикаменти, кортикостероидни инжекции и хирургия.

Компреси със затопляне или лед също може да осигурят ефективно облекчаване на болката.

Пациенти със сензорна загуба трябва да проверяват краката си ежедневно, за да се предотврати развитието на язви.

 

Защо не трябва да носите неудобни обувки?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *