ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво да кажете на лекаря ако имате остеоартрит?

 

Как се диагностицира остеоартрит?

За ефективно облекчаване на болката е необходима правилна диагноза преди започване на лечението. Обикновено диагноза­та остеоартрит не представлява трудност за лекарите. Тя се по­ставя на базата на оценка на факти от клиничната история, фи зикален преглед и тестове.

 борба с артрита, артрит, заболяване на костите, болка в ставите, остеоартрит

История на заболяването

Лекарят ще ви зададе редица въпроси относно оплакванията ви – от колко време са, кога и къде се появяват, какво точно усещате, променят ли се с времето и как се отразяват на живота ви. Той ще се интересува и за други заболявания, от които страдате (които също може да са причина за проблема), и лекарства, които приемате в момента (те понякога си взаимодействат с

препоръчаните медикаменти за артрит).

Лекарите са установили, че отговорите на три конкретни въпроса са добър крите­рий за това дали пациентът страда от ар­трит или друго заболяване на двигателния апарат и в каква степен нетрудоспособен е той/тя:

  • Изпитвате ли болка или скованост в мускулите, ставите и гърба?
  • Затруднявате ли се да се обличате сами?
  • Имате ли трудности при изкачване и слизане по стъпала?

 

При всеки положителен отговор лекарят ще ви зададе няколко уточняващи въпроса. Разговорът трябва да засегне:

  • Болката

Мястото на поява, силата, характера и времетрае­нето й.

  • Схващането

Никое друго заболяване не предизвиква по­добно сковаване на ставата като остеоартрита.

  • Подуването

При 85-90% от хората с остеоартрит не се наблюдава оток на ставата. Наличието му обаче показва степента на ставното увреждане или подсказва за съществуването на друг проблем.

  • Силата

Степента на болка насочва към тежестта на увреж­дането на ставата и необходимото лечение.

  • Причините

Фактът дали сте претърпявали травма преди по­явата на болката представлява ценна информация, чрез коя­то лекарят определя дали страдате от вторичен остеоартрит. Ако ня­мате травма в миналото, вероятно се касае за първичен остеоартрит.

В помощ на лекаря

При първото си посещение при лекаря носете медицинския си картон (досие). Информацията в него има съществено значе­ние за поставянето на диагнозата, тъй като помага за опреде­лянето на вида на артрита и избора на подходящите, потвърж­даващи диагнозата лабораторни изследвания. Ще направите услуга и на самите вас, ако отидете подготвени. Носете със себе си:

  • Списък на други ваши здравословни проблеми.
  • Списък на всички приемани лекарства – с или без рецепта, както и билки и хранителни добавки.
  • Писмено описание на проблема, включващо: преди колко време е започнала болката, внезапно или постепенно са се появили симптомите, кои са първоначално засегнатите ста­ви, какво провокира оплакванията (например упражнения, изкачване на стълби) и от кои дейности сте се отказали за­ради болката.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…

  • Ставната болка при остеоартрит се засилва в края на деня. При много други форми на артрит болката е по-силна сутрин и постоянна през деня.
  • „Ставите не са като автомобил­ните лагери, които се износват след определен брой километ­ри. Колкото повече ги употребя­вате, толкова по-добре ще се чувствате.“ д-р Джоузеф Бакуолтър, университет на Айова, САЩ

 

 

Можем ли да „избягаме” от остеоартрита?

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *