ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Маслото от ленено семе е вълшебно за сърцето

Известно с лечебните си свойства, маслото от ленено семе съдържа важни мастни кисе­лини, сред които алфа-линоленова (ALA) и омега-3 мастна киселина, за които се знае, че предотвратяват сърдечносъдовите уврежда­ния. Въпреки че ALA не е толкова ефикасна, колкото омега-3 мастните киселини в рибе­ното масло, тя е добра алтернатива за вегета­рианците. Можете да използвате масло от ленено семе или да поръсвате ленено семе върху кисело мляко, мюсли или другите зър­нени закуски.

ленено масло, ленено семе, сърце

  • ПЛЮСОВЕ ЗА СЪРЦЕТО

 Маслото от ленено семе има антикоагулантен ефект и понижава холестерола. Може да предотвра­ти също стенокарден пристъп и повишаване на кръвното налягане. Според едно амери­канско изследване то предпазва от втори ин­фаркт.

  • КАК ДЕЙСТВА

Маслото от ленено семе съдържа 50% ALA (сравнено с 3-11% в оре­хите) и затова е прекрасен неин източник от растителен произход. ALA е омега-3 мастна киселина, която организмът частично пре­връща в ейкозапентаеновата киселина (ЕРА), съдържаща се в рибеното масло. Про­учвания сочат, че ЕРА има антикоагулантен ефект, като разрежда кръвта и съответно предотвратява инфаркта. Счита се, че лене­ното семе понижава холестерола, предпазва от стенокарден пристъп и високо кръвно на­лягане.

  • НАЙ-ДОБРЕ Е ДА КУПИТЕ

По-лесно е да го приемате като масло вместо на капсу­ли, тъй като от тях са необходими твърде много за достигане на терапевтичното коли­чество. За разнообразие поръсвайте ленено семе върху храната или смесвайте маслото със сок, кисело мляко, извара или други про­дукти.

  • ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ДОЗА

Терапевтичното количество е 1 супена лъжица веднъж или два пъти дневно. Ще са ви нужни около 14 капсули (1000 мг) за еквивалентна доза.

  • КОГА ДА ГО ВЗЕМАТЕ

Приемайте го заедно с храна, за да улесните усвояването му от организма.

  • СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ

Няма, макар че хората, които консумират ленено семе, в на­чалото могат да се оплакват от газове.

  • ВНИМАНИЕ

Семената не трябва да се употребяват от хора, страдащи от чревна непроходимост или рак на простатата. Лене­ното семе не бива да се комбинира с други лекарства, очистителни или слабителни средства. При бременност или кърмене е най-добре да се избягва. Не го приемайте, ако пиете варфарин, който също разрежда кръвта.

  • ДОБРА ИДЕЯ
  • Тъй като маслото от лене­но семе гранясва бързо, винаги проверявай­те срока на годност и купувайте такова, кое­то е опаковано в непрозрачна пластмасова бутилка, непропускаща светлина. За да е ви­наги в добро състояние, го съхранявайте в хладилник.
  • Ниацин: витаминът, който действа като лекарство

В големи дози – 500 до 1000 мг дневно – ви­таминът от групата В ниацин доказано пови­шава нивото на „добър“ холестерол с 15 до 35% и понижава триглицеридите с 20 до 50%. Но високите дози ниацин имат странични ефекти, в това число силно зачервяване на ли­цето. Могат също така да увредят и черния дроб.

Ако имате ниско ниво на „добър“ холестерол и повишени триглицериди, говорете с лекаря си за подходящата за вас хранителна добавка с ниацин и схемата за приемането й. По този начин ще намалите зачервяването на лицето и ще щадите черния си дроб. Ниацинът действа, но е изключително важно да го приемате само по съвет на специалист. Никога не вземайте високи дози самоинициативно.


 Уникалните лечебни свойства на ленените семена (рецепти)

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *