Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Къде може да ни заболи най-силно?

Челото и връхчетата на пръстите на ръцете – това са местата, които са най-чувствителни към болката. Това е изводът от изследване на британски учени от Университетския колеж в Лондон.

bolУчените са използвали лазер, за да изследват реакциите и усещанията на 26 доброволци, описват от meddaily.ru. Доброволците трябвало да преценят в коя част на тялото са усещали най-непоносимата болка по време на тестовете.
Оказва се, че болката и тактилните усещания (от докосване) си приличат, но не са свързани. Лазерът, който учените използвали за своите опити, стимулирал само болевите нерви в повърхностния слой на кожата, без да достига до дълбочинни клетки, чувствителни към докосванията. В хода на експериментите доброволците се подлагали на опитите със завързани очи – за да има обективност и чистота на резултатите.

Така всъщност станало ясно, че болката и тактилните усещания се регулират от различни сензорни системи. В рамките на експеримента било доказано, че способността точно да се определи мястото и интензивността на болката се усилва, колкото по-близо са засегнатите части до корпуса на тялото. В същото време способността да се разпознават докосвания става по-точна, колкото по-близо е докоснатото място до крайниците.

Един прост пример: тестовете при всички доброволци показали, че усещането за болка се определя по-точно, когато болевата точка е на рамото – в сравнение с болката на китката. Тази закономерност – оказва се – действала дори при един от доброволците с аномалия. Той не изпитвал тактилни усещания, но чувствал болка. При това наистина определял нейната интензивност толкова по-точно, колкото по-близо се намирали болезнените точки до корпуса на тялото му.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *