Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Виновни ли са комарите за вирусния хепатит?

Много хора се опасяват, че в сезона на комарите е възможно кръвосмучещите да те заразят с вирусен хепатит. Разсъжденията на тази тема може да изглеждат лаишки, но поради страха от хепатит В и С интересът е обясним.

komarНа тази тема е посветено едно ново изследване на учени от Лос Анжелис. Екипът изследвал вероятността комарите да заразят с хепатитен вирус някои от жертвите си, описват от medikforum.ru. Известно е, че комарите от различни видове пренасят малария и няколко вида треска, като част от заболяванията са с висока смъртност. Учените проверили хипотезата, че в умерените географски ширини е възможно от ухапване на комар да се заразиш с хепатит – също както в тропиците не е трудно да пипнеш малария.

Лесно е да си представиш как комарът се е насмукал с кръв от хепатитно болен човек, и как после каца върху следващата си жертва. Естествено – малкото му жило действа безмилостно и новият обект вече е заразен. В действителност този зловещ сценарий е невъзможен. Съществуват обстоятелства, които пречат на комарите да разпространяват хепатит.

Първото от тях е, че след като се насмучат, комарите се уединяват някъде и започнат да усвояват кръвта, а не кръжат енергично в търсене на поредната си жертва. Освен това при ужилване те изпускат в миниатюрната рана само слюнката си. Хепатитните вируси живеят в тази слюнка много кратко – при това тялото на комара не е в състояние да поддържа жизнени хепатитни вируси. За да се възпроизвеждат, вирусите имат нужда от хепатоцити, т.е. от чернодробни клетки. А черен дроб комарът няма.

С две думи: ако комарът все пак носи някаква зараза, то тя със сигурност не е хепатит В или С.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *