ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кафето пази зъбите от кариес

Чаша черно кафе на ден е достатъчна да предпази зъбите от досадния зъбен камък и кариес, твърдят бразилски учени. Определен вид кафени зърна притежават способността да унищожават бактериите, които причиняват образуването на зъбен камък и рушене на емайла.

cofeeУмерената употреба на черно кафе може да се превърне в приятна профилактика срещу кариес, коментират от medikforum.ru. Бразилия е известна с великолепното си кафе и това твърдение е лесно да се провери именно там. Изследователи от Федералния университет в Рио де Жанейро са обработили извадени млечни зъби на деца с екстракт от кафени зърна Coffea canephora. Този сорт се използва за производството на 30% от кафето в цял свят.

Оказва се, че напитката активно руши бактериалния филм, от който се изгражда зъбният камък. Именно той е причина за повечето случаи на кариес и рушене на зъбния емайл. Според авторите на изследването тайната е в полифенолите антиоксиданти, които се съдържат в кафето и на които то очевидно дължи тази своя необикновена способност.

Разбира се, това са само първи хипотези за ролята на кафето в профилактиката на кариеса. Със сигурност ще мине още време, преди тази теория да бъде доказана или отхвърлена. В нея има проста логика и тя изглежда напълно правдоподобна.

Учените все пак правят уговорката, че дори тази полза да се окаже реална, никой няма да насърчава прекалено активната консумация на кафе. В големи количества кафето, както е известно, вреди на организма. То не би било полезно и за зъбите, защото ако е в голямо количество може да причини неприятна пигментация и да повиши киселинността на зъбния емайл. А пък ако към черното кафе се добавя твърде много захар и сметана, то със сигурност ще е повече вредно, отколкото полезно.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *