ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Нездравословното хранене уврежда мозъка на детето!

Здравословното хранене с добре балансирана диета води до това, че детето ви е здраво и има добре развит мозък.

Мозъците на децата все още се развиват и изискват правилни хранителни вещества. В действителност, изследователите са открили доказателства, че лошата диета е свързана с намалената функция на мозъка, а от там и с проблемите в тяхното поведение.

Диетата (храненето) и мозъка

Изследователят Фернандо Гомез от Университета на Южна Калифорния анализирал повече от 160 проучвания за ефектите на храната и заключил, че „храната е като фармацевтична съставка, която се отразява на мозъка.“ Ключът, отбелязва изследователят, са храни, които съдържат омега-3 мастни киселини, защото подобряват пластичността на синапсите на мозъка и са от съществено значение за нормалното му функциониране. Той също така прави свързани проучвания, с които доказва, че децата, в чиито диети са включени повишени количества омега-3 мастни киселини, имат по-добри резултати в училище и по-малко проблеми с поведението.  Адекватните нива на фолиевата киселина (има ги в спанак, портокалов сок и др.) играят много важна роля за правилното функциониране на мозъка.

Нездравословно хранене

Много изследователи посочват, че многото ядене има отрицателно въздействие върху мозъка на детето. Освен това храните, които са с високо съдържание на транс и наситени мазнини може да имат неблагоприятен ефект върху умственото познание, защото увреждат синапсите и молекулите на мозъка, които са свързани с ученето и паметта.

Поведението

Децата, които се хранят лошо, с нездравословни храни имат различни поведенчески разстройства. В друго проучване близо 40 процента от децата, на които са били дадени хранителни добавки, съдържащи омега-3, са направили „драматично подобрение“ в четенето и правописа и са показали по-добра концентрация и поведение в училище.

Дългосрочни ефекти

На едно дете, ако се осигурят достатъчно хранителни вещества по време на първите му години от израстването, може да има дългосрочни последици. В началото на юношеството мозъкът спира да расте и започва да се свива и тогава неправилното хранене може да доведе до това да започне по-рано.  Нездравословните трансмазнини (вафли, бисквити, сухи пасти и всякакви такива, наречени храни-боклуци) всъщност изместват здравословните мазнини в мозъка и постоянното им ядене в продължение на години може да повреди трайно развитието на мозъка.

 

Детето ми е уморено…как да му помогна?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *