ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Супер здравословна комбинация сваля холестерола и подсилва кръвоносните съдове

Добре е да ядем плодовете, без да ги белим, в кората се съдържат най-много полезни вещества. Препоръчително е да приемаме по пет пъти на ден плодове и зеленчуци, и то сезонните. Не е сложно -достатъчно е към месото да прибавим гарнитура от няка­къв задушен зеленчук и една чаша портокалов сок. Но има една особено полезна комбинация и тя е от соя и ябълки

 соя, ябълки, холестерол, кръвоносни съдове

Какво се съдържа в соя­та? В Азия соята отдавна е основна храна. Благодарение на високото си съдържание на белтъчини тя е прекрасен за­местител на месото. За изсле­дователите са интересни не-наситените мастни киселини на соевите бобчета, освен това вещества като фитостерини и естрогеноподобни изофлаво-ни, които са полезни за кръ­воносната ни система и сър­цето. Витамин В и Е, фолиева киселина, калий и магнезий подсилват благоприятното й въздействие.

От кои болести ни пред­пазва?

Соята сваля холестерола, а това подсилва кръ­воносните ни съдове. Смята се, че съдържащите се в нея вещества предпазват от оп­лаквания през менопаузата и подсилват костите.

Как да приемаме соята?

За да действа, соята трябва да се приема в по-голямо коли­чество – изследователите пре­поръчват 15 до 25 г чист соев протеин дневно. Това означава например 500 мл соево мляко или 100 г тофу. В течно със­тояние полезните вещества се усвояват по-добре, отколкото при твърда храна.

Какво се съдържа в ябъл­ките?

Ябълките са най-съ­блазнителните плодове на света, още Ева е подмамила Адам с тях – макар да не е зна­ела, че прекрасният плод е превъзходна комбинация от витамини и баластни веще­ства плюс калий, който дейст­ва дехидриращо. Високо е и съдържанието на кверцетин, един много ефективен флаво-ноид – той придава цвета на ябълката и блокира свобод­ните радикали.

От кои болести ни пред­пазват?

Както показват проведени изследвания – от болести на сърдечносъдовата система и рак на белите дро­бове, възможно е да действат благоприятно и при Паркин-сон и Алцхаймер. Има сведе­ния, че имат предпазващо и лекуващо действие при астма и диабет.

Как да се наслаждаваме най-добре на ябълките?

Различните сортове съдържат различно количество ценни вещества. Препоръчват се сортовете боскоп, джонаголд, златна и червена превъзходна. Складират се на студено. Беле­нето и топлинната обработка вредят на полезните вещества. Полезен е сокът от ябълки.

Повече по въпроса вижте в книгата на д-р Н. Уокър „Лечебни сурови плодови и зеленчукови сокове”

Ябълки и ягоди предотвратяват развитието на рак на шийката на матката

 

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *