ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Коензим Q10 ни пази от инфаркт

Коензим Q10 е естествено вещество, намира­що се във всички клетки на организма. То усилва действието на ензимите, които про­извеждат енергия, а концентрацията му е най-висока в сърцето. Снабдяването на клет­ките на сърдечния мускул с достатъчно ко­личество Q10 осигурява правилното им функциониране.

koenzin Q10, сърце, инфаркт, коензим Q10

  • ПЛЮСОВЕ ЗА СЪРЦЕТО

Редица проучвания (някои от тях са споменати по-долу) сочат, че добавките с коензим Q10 могат да са ефикасни, особено при хора, страдащи от сърдечносъдово заболяване или сърдечна недостатъчност. Q10 действа като антиоксидант, неутрализиращ свободните радикали, които се свързват със сърдечносъдовите за­болявания.

КАК ДЕЙСТВА

  • Той може да подпомогне увредения сър­дечен мускул. През 50-те години на XX в. уче­ните за пръв път забелязали, че пациентите със сърдечносъдови заболявания имали по-ниски нива на Q10. Специалистите предпола­гат, че той участва в митохондриалната функция – малките клетъчни органели, про­извеждащи енергия за клетките. В изследва­не, продължило 12 месеца и проведено сред 2500 пациенти, страдащи от сърдечна недос­татъчност, при 80% от онези, които приема­ли коензим Q10, настъпило подобрение. Ото­ците намалели, пристъпите на задух били по-редки, а сънят – по-здрав. (Не всички изслед­вания са доказали ползата му обаче.)
  • Q10 участва в регулацията на кръвното налягане. Някои специалисти твърдят, че около една трета от хипертониците вероятно имат ниска концентрация на Q10. Когато аме­рикански изследователи от Айдахо дали до­бавки с коензим Q10 на 83 души с високо кръвно налягане, при 55 от тях то се понижи­ло. Счита се, че Q10 понижава кръвното наля­гане, като намалява уврежданията, нанесени на артериите от свободните радикали.
  • Може да компенсира проблеми, свърза­ни с приема на статини. Някои кардиолози препоръчват коензим Q10, ако се вземат ста­тини, тъй като подобни медикаменти блоки­рат производството на Q10 в черния дроб. Това е страничен ефект, който не е споменат в листовките на тези лекарства.
  • НАЙ-ДОБРЕ Е ДА КУПИТЕ

За най-доб­ро усвояване потърсете капсули или таблет­ки Q10 на маслена основа.

  • ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ДОЗА

100 мг дневно.

  • КОГА ДА ГО ВЗЕМАТЕ

По време на хранене. Коензим Q10 е мастноразтворим, за­това организмът ще го абсорбира в много по-голяма степен, ако го приемате с храна, съдържаща мазнини, например салата със заливка от олио.

  • СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ

Обикновено няма. Много рядко може да предизвика лека форма на безсъние, стомашни неразположе­ния или загуба на апетит.

  • ВНИМАНИЕ

Може да намали действие­то на антикоагулантни лекарства, например варфарин.

  • ДОБРА ИДЕЯ

Изключително важно е ако се лекувате за хипертония или сърдечна недостатъчност, да обсъдите приема на ко­ензим Q10 с лекаря си. Помнете, че той не за­мества лекарствената терапия.

Глог

  • Екстрактът от глог се използва от дълги годи­ни за тонизиране на сърцето, а вече има и нови научни доказателства, които потвърж­дават благотворното му въздействие. Изслед­ване, публикувано в американско медицин­ско списание, сочи, че този билков екстракт е добра допълнителна терапия за пациенти със сърдечна недостатъчност, тъй като подобря­ва притока на кръв към сърцето и стабилизи­ра сърдечния ритъм. Глогът не е заместител на медикаментите или на някоя от останали­те добавки, изброени в тази глава, но като до­пълнителна терапия би могъл да е от полза. Преди това обаче се консултирайте с лекаря си. Евентуалната доза би могла да бъде 300-450 мг дневно, под формата на капсули или таблетки или до 1 супена лъжица тинкту­ра от глог.

 

Стенокардия – излекувайте я със сок от моркови

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *