Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Това е един от най-богатите на магнезий и желязо зеленчуци

Този сок притежава безброй полезни свойства за орга­низма.

sok ot marulia

В сока от маруля се съдържа значително коли­чество желязо и магнезий. Желязото е един от най-ак­тивните елементи в тялото и затова е важно да се обно­вява повече от всеки друг елемент в тялото. Черният дроб и далакът са местата, където се складира желязо­то. Организмът го извлича оттам при нужда, като нап­ример при тежки кръвозагуби, когато е необходимо бързо образуване на червени кръвни телца. Желязото в черния дроб се използва и за осигуряване на мине­рални елементи за всяка част на тялото, а също и при недостиг на органично желязо в храната. От своя стра­на складираното в далака желязо изпълнява ролята на своеобразна акумулаторна батерия, чрез която кръвта се презарежда с необходимото й електричество, за да функционира нормално.

Магнезият в марулята притежава изключителна витализираща сила, особено по отношение на мускулни­те тъкани, мозъка и нервите. Органичните соли на маг­незия участват активно в изграждането на клетките на нервната система и тъканите на белите дробове. Тези соли подпомагат кръвообращението, както и процеси­те, необходими за обмяната на веществата.

Но магнезиевите соли въздействат ефективно само при наличие на достатъчно количество калций, който също се съдържа в марулята. Това я прави невероятно полезна за организма.

Когато се комбинира със сок от моркови, свойства­та на сока от маруля се усилват, благодарение на съдържащите се в морковите витамин А и натрий, под­държащ калция в марулята в разтворено състояние, до­като се усвои от тялото.

В марулята се съдържа повече от 38% калий, 15% калций, над 5% желязо и около 6% магнезий. Маруля­та съдържа повече от 9% фосфор, който е един от ос­новните градивни елементи в мозъка. В нея има и сяра, която влиза в състава на хемоглобина, където играе ро­лята на окислител. Много нервни смущения се предиз­викват от присъствието в организма на неорганична сяра и фосфор, които проникват чрез зърнените и мес­ните продукти.

Заедно със силиция, чието съдържание в марулята надвишава 8%, сярата и фосфорът са жизнено важни за правилното развитие и поддържане на кожата, муску­лите и косата. Когато в тялото се натрупа прекомер­но количество неорганичен силиций, сяра и фосфор, които обикновено постъпват чрез зърнените и други девитализирани храни, корените на косата не полу­чават необходимите им хранителни вещества, кое­то може да доведе до косопад. От своя страна, пие­нето на обилни количества сок от моркови, маруля и спанак ще осигури на корените и нервите на косата ви пълноценна храна. В този смисъл тоникът за коса не оказва съществено влияние върху проблема, освен че масажира скалпа. Тези препарати не подхранват коса­та, но само стимулират действието на нервите и кръво­носните съдове, което евентуално може да подпомогне достигането на пълноценната храна до корените чрез кръвния поток.

Друга комбинация от сокове, която стимулира рас­тежа на косата и възстановяването на естествения й цвят, е сместа от моркови, маруля, чушки и прясна лю­церна (вижте в частта за люцерната).

За получаване на сок от маруля с определени тера­певтични свойства трябва да се използват външните й листа, които имат тъмнозелен цвят. Тези листа съдър­жат голямо количество хлорофил, както и други важни елементи.

Сокът от маруля се препоръчва при туберкулоза и стомашни болки. Той е и добър диуретик.

Поради богатото съдържание на желязо и други жизнено важни елементи, сокът от маруля може да се дава на деца, в това число и на кърмачета.

 

Марулята – естествено приспивателно в източната медицина

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *