ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Риск от диабет, ако откажеш хляба

Финландски специалисти обявиха, че е опасно да се отказваме от хляба от опасения за килограмите си. Хлябът е много полезен продукт – ако го изключим от менюто си, рискуваме да се разболеем от диабет.

PENTAX ImageУчени от Университета на Източна Финландия доказаха, че редовната консумация на пълнозърнест хляб с много фибри намалява кръвната захар и опасността от диабет от втори тип. Фибрите от хляба въздействат на метаболизма чрез стомашно-чревния тракт, коментират от medikforum.ru.

Вече е доказано, че между хляба и защитата срещу диабет има връзка. Но едва сега става ясно, че антидиабетичният ефект се проявява благодарение на целулозния ингредиент, съдържащ се в пълнозърнестия хляб.

По време на финския експеримент особено добри резултати показали ръженият и пълнозърнестият пшеничен хляб. След като ги консумирали, добрволците в експеримента отчели подобрени инсулинови реакции. Специалистите се убедили и в това, че всекидневната употреба на няколко филийки пълнозърнест хляб допринасят за поддържане на оптимално тегло, както и за предпазването от мастни натрупвания в областта на талията и корема.

Колкото до  белия хляб, според специалистите той е напълно безполезен както за диабетиците, така и за здравите хора. При отказ от хляб действително се намалява количеството на въглехидратите, попадащи в организма. Но в същото време се намаляват и полезните вещества – фибри на първо място, витамини и микроелементи.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *