ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Всяка майка трябва да знае тези неща за здравето на детето си!

Факт е, че много хора у нас напоследък често ги боли корем. И не просто да ги преболи, а страдат от сериозни стомашни болести. През последните години рязко се увеличава броят на страдащите от остри стомашни неразположения. Дали заради липсата на витамини, дали заради стреса, лошото хранене, или заседналия начин на живот, но все повече млади хора у нас се оплакват от остри гастрити, колити и язви. Ето какво казва за тези проблеми пред  в. „Доктор“ педиатърът д-р Антонина Вичева.

– Д-р Вичева, какво е вашето обяснение, че все по-млади хора имат сериозни стомашни проблеми?

Стресът е повсеместно явление – не прощава на никого, макар и да се опитваме да го игнорираме като състояние. Също така лошото хранене, заседналият начин на живот при много хора се отразява крайно неблагоприятно. Но основното се корени някъде във възпитанието ни още в детска възраст – ние не сме възпитавани в режим на хранене, на поведение и регулиране на почивка, храна и спане. Спасението при колита, antoanina vichevaгастрита и язвата са строгите диети и движението. Пържената храна е тази, която всички със стомашно-чревни проблеми трябва да изключат завинаги от менюто си.

– Кои са най-често допусканите грешки, които предизвикват гастрит или язва, когато си само на 20 години?

О, това вече е голяма възраст – имаме пациенти с колит и язва, едва 6-7-годишни. А проблеми при тях са се появили поне 1-2 години преди това, но родителите са го отдавали на други причини. Една част от майките хранят почти непрекъснато децата си, те нямат никакъв режим на хранене. Те се радват, че детето им яде непрекъснато, без да осъзнават колко проблеми ще предизвика това поведение. По-скоро ще ни потърсят, когато детето отказва да се храни, защото според тях ще се разболее. Това е най-честата грешка – липсата на хранителен режим. Както и нерегулираният прием на някои храни. Необходима е 4-часова пауза, за да може стомахът да си почине и да започне да произвежда нови ензими, нужни за разграждането на следващата порция храна.

– Защо е необходима тази пауза?

– Защото освен стомаха, черен дроб, черва, панкреас, далак са непрекъснато обременени. Трябва да има модел на почивка на тези органи, за да могат да се възстановят. Именно липсата на хранително възпитание в детството ни провокира да продължим да се храним неправилно и нездравословно и като пораснали. Ядем това, което ни се появи пред очите, неограничено и по всяко време.

– Кои са вредните храни за организма ни?

Напоследък много се говори за прекаляването с бялата захар, с белите брашна, рафинираната сол, пържените храни. Но като че ли забравяме за т.нар. стари храни, фабрикатите, в тях се съдържа страшно много мононатриев глутамат. Тези храни са вредни за мозъчната дейност. Има го например в „Зрънчо“, децата много го обичат и им е вкусен, както и в чипсовете, кубети, брускети. Има написано на опаковките им, че съдържат този глутамат, но никой не чете. Децата привикват да ядат тези неща, на тях им харесва, вкусен е, но им уврежда мозъка.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *