ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да излекувате хемороидите?

Всеки пети човек познава не­приятните признаци на хемороидалната болест, но колко са тези, които разговарят за това с лекаря?

 

hemoroidi, хемороиди, анални фисури, запек

Хемороидите са част от човешката анатомия, малки меки „въглавнички“, които представляват разши­рени кръвоносни съдове. В нормален вид с помощта на поддържаща тъкан те се намират във вътрешността на ануса. Когато тази тъкан се отпусне, хемороидите могат да бъдат изтласкани по-напред към ануса и дори извън него при напъни за изхождане, продължително стоене прав, при тичане или носене на тежести. Появяват се кървене, смъдене, сърбеж, болки.

 

Локалните средства като кремове и свещички помагат за успокояване на симпто­мите. Те овлажняват ануса и така благоприятстват „при­бирането“ на хемороидите. Наложителна превантивна мярка е борбата със запека чрез прием на повече пло­дове и зеленчуци, на много-зърнести храни. Пиенето на литър и половина вода днев­но подпомага елиминаци­ята на изпражненията. Ако това се окаже недостатъчно, може да се прибегне до леки лаксативи. Най-погрешно е заседяването в тоалетната и прекалено силните напъни, от които поддържащата тъ­кан още повече се отпуска.

Тревожно е, ако кризи­те се повтарят често. Това налага консултация с гастроентеролог. Колкото по­вече отлагаме лечението, тол­кова по-големи са рисковете кризите да станат хронични и да се наложи оперативно лечение. Съществуват раз­лични методи за укрепване на поддържащата тъкан, но при упорити симптоми по-вероятно е хирургическото премахване на хемороиди­те. Всяко наличие на кръв в изпражненията е сигнал за спешна консултация със специалист, особено след 50-годишна възраст. Кървенето може да идва от хемороиди, но и от полипи на дебелото черво.

Малка топчица на ануса?

Най-вероятно става дума за тромбоза на вън­шен хемороидален възел. Обикновено образувание­то изчезва от само себе си за три седмици. Взи­майте парацетамол при болки и се консултирай­те с лекар, ако топчето не изчезва – тогава лека­рят може да го премахне с лека интервенция.

 

Лечение на хемороиди

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *