ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как функционират ставните хрущяли

Хрущялът – поглед отвътре:

hrushtial, хрущял, колаген, става, синовиална течност

Вода

Ставният хрущял е съставен предимно от вода – 80%. Високото й съдържание спомага за предпазването на костите. Хрущялът си набавя вода от синовиалната течност, която го обгражда и „смазва“ костните повърхности в ставата.

Колаген

Този протеин е под формата на нишковидни влакна и е основ­ният градивен елемент на кожата, сухожилията, костите и дру­ги съединителнотъканни структури. Като основна съставка на хрущяла колагенът го заздравява и го предпазва от разкъсване при натоварване на ставата или травма.

Протеогликани

Хрущялът е с високо водно съдържание благодарение на про-теогликаните. Това са молекули с уникалната способност да всмукват и задържат течността, като й позволяват да циркули­ра към и от хрущяла с увеличаване и намаляване на натиска върху ставата. Нишки от протеогликани се свързват с колагена и образуват паяжинообразна водна матрица, която осигурява на хрущяла еластичност, т. е. способност да абсорбира напре­жението, и гладка повърхност. ОА започва с разрушаването на тази матрица от протеогликани и колаген.

Хондроцити

Разпръснати из целия хрущял, тези клетки го образуват и отго­варят за синтезирането и възстановяването на хрущялното „скеле“, а именно молекулите колаген и протеогликани.

Как се стига до остеоартрит

В резултат на рушенето хру­щялът не уплътнява добре костите в ставата и те започват да се трият една в друга при движение. Вследствие на този натиск около ръбовете им се образуват костни подутини или шипове (остеофити). Тези промени причиняват болка, скованост и ог­раничен диапазон на движение.

Какво причинява остеоартрита на хрущялите?

Причината за първичния остеоартрит, който води до увреждане на хру­щяла, е неизвестна. Проблемът започва, когато ензимни проце­си разрушат мрежата от колагенни влакна, поддържаща струк­турата му. Щом колагенната „конструкция“ се наруши, хрущя­лът се издува от вода, като става по-мек и податлив на износва­щия го натиск.

Учените са установили няколко рискови фактора, които значително увеличават вероятността от развитие на болестта.

 

 

Свръхтеглото разболява тазобедрените стави

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *