Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. д-р Лъчезар Лозанов: И вируси може да предизвикат тиреоидит на Хашимото

При лечение забременяването и износването на плода не е проблем

Проф. Лозанов, какво представляват възлите на щитовидната жлеза и защо се образуват?
– Не е ясно за съвременната медицина защо се образуват възлите на щитовидната жлеза, които всъщност са тумори – доброкачествени и злокачествени. Счита се, че това са мутации в клетките на жлезата. Възли над 2 см имат предразположеност да станат злокачествени, но това не се случва при всички възли с тази големина. Докато много по-малки възли, например 5 мм, се оказват злокачествени.
Проф. д-р Лъчезар Лозанова
Проф. д-р Лъчезар Лозанов

– С какво изследване се установява рак на щитовидната жлеза?

– Първо се прави ехография, която не дава 100% гаранция за доказване на заболяването. Гаранция дава биопсията – вземането на клетки и разглеждането им под микроскоп. Топлите и студени възли бяха въведени с едно изследване, което вече отиде в историята – сцинтиграфия на щитовидната жлеза. Топлият възел произвежда хормони, а студеният – не произвежда. Студените възли много по-често стават злокачествени.
– Стерилитетът свързан ли е с болестите на щитовидната жлеза?
– Два са проблемите при стерилитета. При нарушена функция на щитовидната жлеза имаме нарушения в овулацията. Това води до невъзможност за забременяване на повечето наши пациентки. Вторият проблем са ранните спонтанни аборти. Затова в последните години гинеколозите изследвания и тестове за хормоните на щитовидната жлеза. При диагностициране на заболяването и неговото овладяване няма никакъв проблем за забременяване и износване на плода. Имаме точни критерии какви трябва да са нивата на хормоните и какви да са дозите на лекарствата. Ето защо съветвам жените с тези заболявания да не се страхуват от бременността, защото няма риск нито за майката, нито за плода.
– Кое е най-често срещаното тиреоидно заболяване в последните години?
– В последно време най-често се среща имунното заболяване тиреоидит на Хашимото, който протича 50% с намалена
ъзможности да се защити от антителата, които я блокират. Така че на тези пациенти не им се налага да провеждат лечение.
– Какво отключва тиреоидита на Хашимото?
– Трите основни фактора са инфекциите на гърлото, съзъбието, синусите, ушите; хроничният стрес и приемът на високи дози йод. Счита се, че антигените в някои вируси провокират имунната система да образува антитела, които атакуват щитовидната жлеза. Не трябва да изпускаме и никотина като рисков фактор за автоимунните заболявания на щитовидната жлеза. / източник:  в. „Доктор“/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Проф. д-р Лъчезар Лозанов: И вируси може да предизвикат тиреоидит на Хашимото

  1. 000 каза:

    Кисти на щитовидна жлеза се премахват БЕЗ ОПЕРАЦИЯ!!! Питам д-р Лозанов, защо отрича склерозирането на кисти!?
    Отговор: защото една операция е 200 лв (примерно), а склерозирането на киста 50 лв. Ако бях послушала този доктор към днешна дата щях да бъда с ненужно премахната част от щитовидната ми жлеза, която е напълно ЗДРАВА. Този метод РАБОТИ. Жива съм и здрава. Ако някой се интересува може да потърси в нета „склерозиране на киста“ това е изтегляне на течността на кистата, след което се заменя със спирт, а той слепва кистата доколкото самата тя позволява. Мили хора НЕ СЕ ОСЪКАТЯВАЙТЕ НЕНУЖНО от алчността на някои доктори. Може да е добър ендокринолог – не знам, но определено алчен и нехуманен към здравето на пациентите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *