ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Прочетете защо е важно да ядете краставици!

Краставиците имат уникални полезни вещества, които са много важни за цялостното ни здраве.

Изследователите потвърждават в различни изследвания, че те съдържат полифеноли, наречени лигнани. Тези вещества имат значителна роля за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. Освен това, пресните краставици имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Ето какви са ползите за здравето от краставиците!

Против проблеми с храносмилането и запек

Краставиците са четвъртите най-отглеждани зеленчуци в света и те често се споменават като супер храни, защото нямат никакви наситени мазнини и холестерол и съдържат само 15 калории на 100 грама). Когато се консумират ежедневно, краставиците или сокът от краставица се използва като лек за проблеми с храносмилането (киселини в стомаха, киселини, гастрит) и хроничен запек.

Подпомогат загубата на тегло

Много диети включват краставиците като решаваща съставка, което се дължи на това, че те са богат източник на диетични фибри (особено в кората), които са много важни за храносмилането и са необходими за премахване на токсичните вещества от червата.

Здравето на зъбите

Тези зеленчуци съдържат фитохимикали, които убиват бактериите, причиняващи лош дъх в устата. Суровите краставици увеличават слюноотделянето и неутрализират киселините и основите в устната кухина. Сокът от краставица може да лекува слаби венци.

Семената на краставицата са още по-полезни. Те имат противовъзпалителни свойства, които са полезни за лечение на отока на лигавицата на носа и гърлото.

Енергия, сърце, имунитет

Благодарение на богатото си съдържание на важни витамини и минерали, краставиците са известни помощници за енергизиране на тялото. Като един от най-добрите източници на калий, те могат да намалят нивото на кръвното налягане и сърдечната честота. Витамините А, В и С са известни стимулатори на имунната система. Антиоксиданти като каротин, лутеин и зeaксантин са важни за  защита от свободните радикали, които водят до стареене и други заболявания.

Витамин К в краставиците е от съществено значение за здравето на ставите и укрепването на костите. Те помагат при лечение на болестта на Алцхаймер чрез ограничаване на щетите.

Благодарение на съдържащия се в тях манган, краставиците действат като леки диуретици имогат да бъдат добри помощници против болки.

Една от най-важните ползи от краставиците е хидратацията. Краставиците действат като чистачи на организма, премахват токсините, компенсират загубата на вода и пазят бъбреците здрави. Поради това те са много полезни за лечение на главоболие и махмурлук.

 

За да сте красиви, яжте редовно тези 5 храни!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *