ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ръкостискането е опасно като пушенето!

Ръкостискането може да се окаже толкова опасно за здравето, колкото и пушенето. Това твърдят учени от Калифорнийския университет, обобщавайки резултатите от свое проучване.

lekarАмериканските учени дори вече призовават лекарите от болниците да не се здрависват с пациентите си, коментират от medikforum.ru. Тази обичайна зад океана практика е така опасна за здравето, колкото и пушенето – впрочем, вече забранено на публични места. Лекарите не се мият с антибактериален сапун след всяко ръкостискане, а се срещат с болни и здрави хора. Те са в състояние по този начин да разпространяват сред пациентите си и не само микроби, причиняващи инфекциозни заболявания. Сред патогенните микроорганизми, които могат да бъдат предадени по този начин, са и опасните стафилококи.

Учените отбелязват, че ръкостискането наистина отдавна е станало културна традиция в общуването. Но с негова помощ болестите се разпространяват по-бързо. Паралелно със забраната на ръкостискането в болниците е нужно да се разпоредят и строги хигиенни правила за медицинския персонал, сред които и честото, обстойно измиване на ръцете със сапун. Това може да тушира или спре набиращите скорост вътреболнични инфекции, при които антибиотиците се оказват безпомощни. Стотици пациенти умират именно по тези причини.

Ръцете на медицинските работници бързо се заразяват с патогени от пациентите, отбелязва изследването. Въпреки стандартните хигиенни мерки, заразата пълзи упорито и един от пътищата й е именно ръктостискането на персонала с пациенти. Може да изглежда смешно, но ако това се забрани – ще може да се ограничи разпространението на устойчивите към медикаменти супербактерии. Този тип невидими причинители на болести са заплаха за цялото човечество.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *