Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Четири тежки епидемии застрашават човечеството

Главата на Световната здравна организация Маргарет Чен обяви четирите вирусни заболявания, способни да унищожат цели нации. Ефективно лечение за тях все още няма; единствената профилактика срещу тях е да не се допусне разпространението им.

chenСветът е в опасност, тъй като болестите излизат от контрол, алармира г-жа Чен. В Гвинея вилнее треската “Ебола”, в Саудитска Арабия набира сили коронавирусът на близкоизточния респираторен синдром, а в Азия междувременно починаха още няколко заразени от две разновидности на птичия грип – H5N1 и H7N9.

Главна причина за разпространението на смъртоносните болести са военните конфликти, коментират от medikforum.ru. Заради тях започва масово преселение на мигранти, които са носители на вируси – към други страни. Като правило граничният контрол в подобни зони на света е слаб.

Това именно е причината за взрива от полиомиелит в Сирия и Афганистан. През миналата година в Пакистан въоръжените ислямисти многократно разстрелваха доброволци на Световната здравна организация, които се опитваха да провеждат масови ваксинации. В резултат на това кампанията срещу полиомиелита бе прекратена и се развихри епидемия, която премина и в съседните страни. Доскоро полиомиелитът се считаше за една от болестите, които човечеството е победило. Сега многогодишните усилия на организации, държавни ръководства и медици се оказаха напразни.

Маргарет Чен смята още, че човечеството никога няма да бъде защитено от подобни опасности, докато не осигури безопасна работа на лекарите и не започне да спазва норми на безопасност и хигиена. Съвременната среда дава възможност на множество патогенни микроорганизми да се развиват и да стават все по-силни. Докато в едни държави хората преяждат и умират от затлъстяване – в други смъртта идва при бедните, гладните, живеещите в мизерия и мръсотия.

Учените са сериозно притеснени от това, че в подобни условия бактериите стават устойчиви към антибиотиците: стават супербактерии. Дори обикновени инфекции ще започнат да се превръщат в смъртна опасност, опасяват се лекарите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *