Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ускорен курс по самолечение чрез медитация

Когато чуете думата „медитация“, вероятно сбръчквате нос. Не е ли това откаче­ното занимание на хипитата, които обичат да палят ароматни пръчици? С две думи – не е така. Това е просто начин за няколко минути да се откъснете от ежедневните мисли и битови тревоги – не са нужни ароматни пръчици или поза „лотус“. Можете да го правите на фотьойла си.

медитация, самолечение, успокоение, стрес,

Медитацията оказва реална физическа помощ на диабетиците. Особено ако се чувствате напрег­нати, притеснени или несигурни – тя може да ви помогне да понижите нивото на хормоните на стреса. Това на свой ред означава по-ниска кръвна захар и подсилване на имунната система (което е полезно, защото при диабетиците заздравяването на раните отнема повече време). Ежедневната медитация може дори да намали риска от инфаркт или инсулт.

Медитацията не е начин да избягате от реал­ността, а способ да се почувствате по-добре в кожата си – кой не желае това? Следвайте тези съвети като за начало.

1.      Лесни подготвителни стъпкиОблечете се удобно. Сложете си свободни дрехи, които не ви притискат или ограничават. Коланът и обувките ви не бива да са прекалено стегнати и да ви причиняват дискомфорт.

Изберете правилното място. Удобството е ключовият елемент. Както и спокойствието – из­берете тихо местенце, където няма шум или не­що, което да ви разсейва, фотьойлът в дневната е добър избор, стига да не сте прекалено отпус­нати в него, тъй като изправената поза поддържа бодростта на ума и няма да ви позволи да се уне­сете в дрямка. Също така подпомага и свободното, по-лесно дишане. Някои хора предпочитат да седят на пода или край отворен прозорец.

Следете часовника. Трябва да знаете кога е свършило времето ви за медитация, затова поста­вете часовник в полезрението си. Не използвайте ръчния, защото ще се налага да вдигате ръката и да се концентрирате върху дребните цифри.

Изберете си дума. Наречете я мантра, ако ис­кате, но това е просто една успокояваща дума (по възможност от една или две срички), върху която да се съсредоточите, докато медитирате. Думи като „мир“ и „радост“ са добър избор. Едно течение в тази сфера препоръчва да изберете звук като „ом’:, така че да се съсредоточавате върху дишането си вместо върху значението на произнасяната дума.

2.      Концентрирайте се върху две прости неща

Когато сте готови, отпуснете се за 10-15 минути. Можете да затворите очи или ги оставете отворе­ни – вие решете. Ако предпочитате да са затво­рени, ще се наложи да ги отваряте, за да следите кога изтичат петнайсетте ви минути. Мислете за две неща:

Дишането. Дишайте дълбоко и мислете за въздуха, който влиза и напуска белите ви дробо­ве. Няма значение дали дишате през устата или носа.

Думата или звука. Повтаряйте си ги наум при всяко издишване. Ако каквито и да било други мисли се опитват да се промъкнат в съзнанието ви, непрекъснато го насочвайте към думата или звука и дишането си. Дръжте всичко останало из­вън сферата на покой, в която се намирате. Кога­то дишането ви се успокои напълно, няма дори да чувате вдишването и издишването си. Целта ви е да сте будни и бдителни, но не напрегнати.

3.      Времето изтече. А сега какво?

Беше хубаво, нали? Така е с медитацията – ста­ва все по-приятно с всеки следващ път. Опитай­те се да я практикувате всеки ден – може да ви отнеме осем седмици да свикнете напълно с нея. Накрая ще се научите да не разговаряте мислено със себе си, което е доста трудно. И все по-бързо ще изпадате в състоянието на буден покой. Щом свикнете и медитацията започне да ви идва „от­вътре“, правете я три пъти седмично по 15 минути на сесия.

Освен че помага в контрола над диабета, ре­довното медитиране може да ви направи по-спо­койни и продуктивни, както и да подобри общува­нето ви.

4.      Въображаемите картини – още един път към релаксацията

Мислете за въображаемите картини като за чу­десна ваканция, но без стреса от пътуването и проверките на багажа. Подпомогнати от аудиозапис, се отпускате, докато гласът ви превежда през редица успокояващи мислени преживявания, които ангажират всички сетива с красиви гледки и добронамерени хора. Тялото ви откликва на те­зи въображаеми картини като на реални. Записи­те са предназначени за специфични цели като на­маляване на стреса, контролиране на болката и лечение на безсъние. Потърсете ги, когато си ку­пувате музика или аудиокниги.

Друга подобна практика, наречена визуализа­ция, не изисква записи, а единствено въображе­ние. Представяте си спокойна сцена с помощта на всичките си сетива. Например представете си, че се намирате на слънчев плаж. Наблюдавайте чай­ките, които се гмуркат за риба, почувствайте вятъ­ра върху кожата си и пясъка под краката си, вди­шайте морския въздух, слушайте прибоя, дори усе­тете соления вкус на водата при гмуркане.

 

Медитация и релаксация помагат за облекчаване на стреса

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *