ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Успокойте червата преди появата на разстройство или запек

Червата играят важна роля за здравето ни. В ли­гавицата им се нами­рат 70% от клетките на имунната ни сис­тема. Те разпознават опасните микроби и ги обезвреждат.

 

Така че червата са важни не само като част от храносмилателната система, но и като част от отбранител­ната система на тя­лото ни. Когато те са здрави, това се отра­зява добре на целия ор­ганизъм. За съжаление има много болести, които се откриват със закъснение. В някои случаи, например рак на червата, това може да е изключител­но опасно.

Какво ни разболява?

Всеки е имал понякога запек, който отминава от само себе си в повечето случаи. Мно­зина страдат от подуване, особено при ядене на трудно смилаеми храни като бобо­ви растения или зеле. Но зад някои невинни оплаквания могат да се крият сериозни заболявания. Ракът на червата в ранен стадий няма специ­фични симптоми. Затова на всички болести на червата трябва да се обръща внима­ние, особено ако във фамилия­та има случаи на рак и ли поли­пи. Още повече, ако болестта е настъпила преди навършване на 50 години. При някои хро­нични възпаления на лигави­цата на червата, като болестта на Крон или улцерозен колит, също може да се касае за на­следствено заболяване.

Има ли предупредителни сигнали?

Усещаме червата си едва ко­гато имаме подуване, диария или запек. Има сигнали, ко­ито не бива да се пренебрег­ват – кръв в изпражненията, промяна при честотата на изхожданията, например смяна от запек към диария или об­ратното, тънки изпражнения, загуба на тегло и постоянни болки.

Как се лекуват?

При леки оплаквания като диария помагат запичащи хранителни средства, при ос­тър запек се прилагат т.нар. лаксативи (разхлабващи). При злокачествени тумори обаче става въпрос за операция и химиотерапия или лъчетерапия.

Какво предпазва черва­та?

Хранене с продукти, богати на фибри – пълнозърнест хляб, пълнозърнест (кафяв) ориз, плодове, зеленчуци, бобови растения. За да могат тези ба­ластни вещества добре да на­бъбнат, е необходимо дневно да се пият един и половина до два литра течности, иначе може да се стигне до запек. Дви­жението, например половин час разходка, също активира червата. Изследвания показ­ват, че спортове като тичане и колоездене намаляват наполо­вина риска от рак. Ако обичате скара, внимавайте мазнина да не попада в огъня. Така ще пре­дотвратите образуването на полициклични въглехидрати, които са канцерогенни. Най-добрата превенция на рака на червата е ранната диагностика. След 50 години, най-късно след 55 се препоръчва тест за скрита кръв в изпражненията и на всеки 5 години колоноскопия – оглеждане на червата отвътре с малка камера.

 

Хроничен запек ще се лекува с High-Tech електронни таблетки

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Успокойте червата преди появата на разстройство или запек

  1. Ваня Донева каза:

    През деня ям само сухи храни и резултата не се забавя, подут корем и системен запек. На мен много ми помага Натуралакс. Действа бързо и ефикасно като очистително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *