ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Свръхтеглото разболява тазобедрените стави

Ако стра­дате от болки в ставите, непременно избягвайте преохлаждането на ставите. Запомнете, че те трябва да бъдат „на топло“, затова носете ви­наги ръкавици и топли чорапи.

Свръхтеглото, тазобедрените стави, наднормено тегло, артрит

Възможността да движим краката си напред, назад и встра­ни дължим на двете ябълкоподобни стави, които се намират в таза ни. Тези движения обаче натоварват ставите. Следстви­ето е артроза – бо­лезнено износване на хрущяла. Тазобедрени­те стави могат да са в опасност и без да усещаме болка. С въз­растта костите ста­ват чупливи (може да получим остеопороза) и особено застрашена е шийката на тазобе­дрената става.

Какво ни разболява?

Основно свръхтеглото, но и тегло под нормата също е опасно за остеопороза. Както тежката физическа работа, така и липсата на движение са вредни. За загубата на костна маса играе роля и липсата на естрогени след климактери­ума. Други рискови фактори – пушене, липса на движе­ние на открито, смущения в обмяната на веществата и дълготрайно приемане на кортизон.

 

Имали предупредителни сигнали?

Остеопорозата често се разви­ва без признаци. Типични за артрозата са болки в тазобе­дрената става, които преми­нават към седалището, гърба и бедрата, както и затруднена подвижност на ставата.

 

Как се лекува?

При остеопороза помагат медикаменти, съдържащи например бифосфонатни съ­единения. Естрогени се пред­писват само като изключение.

Артрозата на тазобедрената става се лекува с гимнастика и антиревматични средства. Ако износването е напред­нало, се налага оперативна намеса.

Какво предпазва тазобе­дрената става?

Срещу артрозата при възраст­ните няма чудодейно лекарство. Шансовете се увеличават, ако се спортува и се поддържа нормално тегло. Рискът от ос­теопороза зависи преди всич­ко от това колко калций сме поемали като млади. Все пак и по-късно имаме влияние вър­ху стабилността на костите. Спортът (преди всичко силови тренировки, танци и ходене) и достатъчни количества кал­ций и витамин Б намаляват риска от счупвания. Богати на калций са млечните продукти, зелените зеленчуци, минерал­ната вода. Тялото ни произ­вежда витамин Б под влияние на слънчевата светлина (най-добре е да прекарваме по 30 минути на ден на открито). Той се съдържа и в мазните морски риби (два-три пъти седмич­но по една порция). Трябва с мярка да приемаме богатите на фосфати кафе и кола – те ограничават натрупването на калций в костите.

 

На дебелите мъже им се раждат дебели деца и внуци

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *