ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Тридневна треска

Оплаквания

Заболяването почти винаги започва с висока температура в продължение на три-четири дни, без да се прибавят други болестни призна­ци като хрема или кашлица. В редки случаи дете­то повръща или получава диария.

След три-четири дни температурата бързо спада. Най-вече по корема и по гърба се появява обрив с фини червени петънца. За една-две сед­мици той претърпява обратно развитие. Заболяването почти не е заразно.

Причини

Неизвестни, вероятно вирус.

Риск от заболяване

Децата заболяват от тридневната треска най-често между третия месец и четвъртата годи­на от живота.

Възможни последици и усложнения

Тридневната треска е безобидно заболяване. Поради високата температура и тъй като забо­ляването се проявява във възраст, когато мо­зъкът реагира бързо на температура, могат да се появят и гърчове.

Профилактика

Не е възможна.

Необходимост от лекарска помощ

  • ако телесната температура, въпреки лекар­ствата за понижаването й, не спада
  • ако повече от два дни температурата се за­държи над 38 градуса, без междувременно да се е понижавала
  • ако детето продължава да повишава темпе­ратура, преди всичко вечер
  • ако се прибавят други тежки болестни приз­наци (напр. болки при уриниране) или някой ор­ган е особено засегнат

Самолечение

Почивката на легло помага на детето да пести енергия и да използува всичките си резерви за за­щита срещу болестта. Чрез повишената тем­пература то губи течности. Поради това тряб­ва да го ободрявате, за да пие по възможност повече. Често децата с температура се обличат твърде горещо. По-добре е памучно облекло, ле­ка завивка и по-ниска стайна температура от обикновеното (около 18 до 20°С).

Влажните компреси могат да помогнат на тя­лото да се разхлади. Болките в гърлото могат да се облекчат пос­редством хладни напитки, студено мляко и хла­ден, влажен въздух в стаята. Плодовите сокове не се препоръчват, защото заради своето киселинно съдържание допълни­телно дразнят лигавицата на фаринкса. При затруднения в гълтането детето може да при­ема по-добре мека или пасирана храна, малко пудинг или компот, отколкото твърди храни.

Лечение

При нужда средства за понижаване на темпера­турата.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *