ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Варицела (лещенка)

Оплаквания

Заболяването започва с главоболие и темпера­тура. Най-често две-три седмици след заразя­ването внезапно по трупа се появява обрив, кой­то бързо се разпространява.

Светлочервените възелчета за няколко часа се превръщат в малки, леко пукащи се мехури. От тях може да потече ясна течност. На пристъпи се появяват нови и нови мехурчета, едно след друго се покриват с корички. Те могат да се по­явят и по кожата на главата или лигавиците (устни, гениталии).

Телесната температура най-често е леко пови­шена, рядко се проявяват други признаци на за­боляването освен мехурчетата. Обривът сърби много силно.

Причини

Много силно заразно вирусно заболяване. Носи името си от това, че практически се разпрост­ранява „от вятъра“. Можеш да се заразиш и на разстояние десет метра от болния.

Риск от заболяване

Най-често във възрастта между две и девет го­дини.

Възможни последици и усложнения

Нормално човек боледува само веднъж в живота си от варицела. Който се разболее от варицела като дете, като възрастен може да получи хер­пес зостер, ако „спящите“ в организма му виру­си „се събудят“ отново. В редки случаи при варицелата се засягат и оп­ределени области в мозъка. Тогава детето чес­то страда от смущения в равновесието, които обаче почти винаги изчезват в разстояние на ня­колко седмици.

Профилактика

Да се избегне заразяване при децата е почти не­възможно.

Това би било целесъобразно само в редки случаи при кърмачета под един месец, при деца, които се лекуват с цитостатици, кортизон или други т.нар. имуносупресивни средства (заради те­жък ревматизъм или при ракови заболявания) и при бременни.

Необходимост от лекарска помощ

Детският лекар би трябвало най-напред да бъде попитан по телефона, ако:

  • сърбежът не се облекчава
  • обривът се възпали. Тогава мехурчетата се зачервяват и отделят жълтеникава течност

Веднага при детския лекар или в болница, ако:

  • детето получи главоболие, тилът се вдърви (главата не може да се притисне към гърдите) или се разповръща силно
  • детето изглежда безучастно и неразговорливо

Самолечение

Нокти: По възможност ноктите на пръстите да се изрязват дълбоко, за да не може детето да разчесва мехурчетата. Честото миене на ръце­те и четкане на ноктите намалява опасността от допълнителна инфекция. Понякога се налага на детето да се надянат памучни ръкавици, за да не се драска.

Облекло: Свободното памучно облекло най-малко дразни обрива.

Плакнене: Ако устата и очите са засегнати от обрива, гаргарата или плакненето на очите със солена вода облекчават сърбежа. Поставете ед­на чаена лъжичка сол в чаша вода.

Къпане: Честото вземане на душ или измиване с хладка вода намаляват сърбежа и предотвратя­ват възпалението на мехурчетата. Ежедневна хладка вана, в която е разтворена чаша сода за хляб, също помага. Винаги използувайте нова кърпа за бърсане.

Кърмачета: Грижливото почистване на тялото и честата смяна на личното и спалното бельо при тях е особено важно за да се предотврати бактериална инфекция на мехурчетата.

Лечение

За да се намали често непоносимият сърбеж ле­карите с удоволствие предписват пудра и лоси­они. Тяхната ефективност е съмнителна. Най- вероятно тези средства заместват усещането „сърбеж“ с „топло“ или „студено“. Същият ефект по-лесно и по-евтино се постига с лосион,  съдържащ цинкоксид, талк, глицерин и вода (например Lotio alba aquosa). Често децата ведна­га се усещат по-малко болни, ако всички мехур­чета се намажат с такъв лосион и те се превър­нат във весела „мухоморка“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *