ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Скарлатина

Оплаквания      

Два до три дни след заразяването температу­рата се повишава до 41°С, прибавят се силни болки в гърлото и затруднения в гълтането. В много случаи детето повръща един-два пъти.  Два-три дни по-късно температурата се покач­ва отново и се проявява типичният за скарла­тината обрив: много разположени гъсто едно до друго, червени, грапави петънца, на големина колкото главичка на топлийка, подобно на „чер­вено кадифе“. При притискане петната изблед­няват.

Обривът започва в областта на гърдите и сла­бините. След това се разпространява по цяло­то тяло. Типичен обрив – пъпчици в триъгълник около устните. След една-две седмици кожата се излющва, по ръцете и стъпалата най-горният слой на ко­жата може дори да се свлече на парцалчета. Други типични, признаци на скарлатината: оточен, обложен език с лъщящо червени места („ма­линов“ или „ягодов“); оточни, болезнени лимфни възли на врата и челюстта.

Причини

Бактериална инфекция (стрептококи)

Рискът от заболяване нараства

Ако в обкръжението на детето (напр. семей­ството или детската градина) се е появила скарлатина. Тя е по-честа през студените годишни времена.

Възможни последици и усложнения

Откакто скарлатината се лекува с антибиоти­ци, тя почти не представлява вече заплаха. По-рано скарлатината е била опасна, тъй като чес­то е протичала много тежко (токсична скарла­тина) или са били засегнати отделни органи ка­то лимфни възли, уши или синуси. Последица на скарлатината би могла да бъде ревматичната треска.

Профилактика

С приемането на антибиотици болното от скарлатина дете на петия ден вече не е заразно. Без прилагането на антибиотици опасността от заразяване продължава цели седмици. До края на този период на заплаха детето трябва да си остане вкъщи.

Понякога и лицата, които живеят с дете, болно от скарлатина, трябва да пият антибиотици.

Необходимост от лекарска помощ

  • при съмнение за скарлатина. Поради опасност­та от зараза би трябвало предварително да телефонирате на детския лекар и да го преду­предите за съмнението

Веднага при детския лекар или в детска клиника, ако:

  • Въпреки медикаментите, понижаващи темпе­ратурата на тялото, тя не спада под 40°С
  • детето получи гърчове
  • детето изглежда замаяно и много неспокойно
  • детето повърне обилно и получи диария

Самолечение

При болки в гърлото – гърлото може да се охлади със студен компрес.

Лечение   

При съмнение за скарлатина винаги би трябвало да се повика детският лекар. Болното от скар­латина дете би трябвало винаги да се лекува с антибиотици. Поради това детският лекар трябва стриктно да го наблюдава и преглежда (изследване на урината, секрет от фаринкса).

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *