ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Стомашно-чревни инфекции при деца

Оплаквания

Както при възрастните, така и при децата ин­фекциите на стомашно-чревния тракт водят до диария и повръщане, рядко се прибавя и тем­пература.

Особено кърмачетата и малките деца обаче чес­то се разболяват много по-тежко от възраст­ните, тъй като те много по-бързо „изсъхват“. Те не реагират на загубата на течности в резул­тат на диарията и повръщането, докато продължават да сучат, но често отказват приема­нето дори на течности.

Причини

Най-често вируси, които лесно се пренасят пос­редством изпражнения и слюнка.

Заместителна течност при диария

2,5 г сода за хляб

3,5 г готварска сол

1,5 г калиев хлорид

20 г глюкоза

Разтваря се в един литър преварена вода. Дава се по една малка чаена лъжичка на всеки 3 минути, за да не се обезводни детето.

Морковена супа

Обелват се половин килограм моркови. Варят се един час в литър вода. Морковите се прекарват през сито или се пасират. Тази ка­ша се залива с един литър преварена вода и се разбърква с една чаена лъжичка сол.

Рискът от заболяване нараства

Ако някой от обкръжението на детето (напр. в семейството или детската градина) е болен от стомашно-чревни заболявания. Рискът се увеличава, когато заведете детето от града на морския бряг.

Възможни последици и усложнения

„Обезводняването“, особено при кърмачетата, но и при малките деца може да доведе до тежки усложнения или дори смърт.

Профилактика

Ако някой вече е болен от инфекция на стомаш­но-чревния тракт, хигиената е много важна: основно измиване на ръцете преди и след повива­не. Бибероните и залъгалките на болното дете би трябвало да се съхраняват и използуват отделно от тези на останалите деца.

Необходимост от лекарска помощ

  • ако детето при диария не пие достатъчно
  • ако диарията продължи повече от три дни
  • ако детето в продължение на дванадесет часа непрекъснато повръща
  • ако на всеки опит да пие, детето отговаря с повръщане
  • ако кърмачето не отдели урина повече от че­тири до шест часа
  • ако кожата на детето е „отпусната“ и не се връща на мястото си, ако се стисне между пръстите
  • ако очите и фонтанелата изглеждат хлът­нали
  • ако детето изглежда тежко болно.

Самолечение

Загубените при диарията и повръщането теч­ности и минерални соли трябва да бъдат замес­тени. Карайте детето да пие толкова, колкото е възможно. В първите часове е важно да пие, а не да яде. По-рано това се наричаше „чайна па­уза“. В поместената по-горе рецепта се съдър­жа всичко необходимо. Като относително скъ­па готова смес тези вещества ги има под наи­менованията Elotrans или Normolyt. Разтворите обаче са толкова солени на вкус, че по-големите деца едва ги пият. С по-добър вкус е препаратът Oralpadon. Мненията дали да се използва диета или лечебна храна се разделят наполовина. Много детски лекари съ­ветват в началото да се поема храна, бедна на мляко и мазнини, докато се нормализират изпражненията. Други смятат, че тази диета не повлиява протичането на оздравителния про­цес и след осемчасова „чайна пауза“ детето мо­же да яде обичайната си храна. Като лека градивна храна са годни картофена супа, ориз, настър­гани ябълки или банани, оризова вода, соленки, сухар или суха супа. Не се препоръчват скъпи го­тови продукти. На по-големите деца и ученици­те често помагат солети, чай от джоджен, живовляк, чаша вода с няколко капки йод.

Лечение

Силно обезводнените и изнемощели деца тряб­ва няколко дни да бъдат лекувани в болница и хранени с инфузия. Медикаментите, които преустановяват повръщането или „затягат“, не само не са необходими, но могат да бъдат и опасни.

Само в редките случаи, в които стомашно-чревната инфекция е причинена от бактерии, ле­карят назначава антибиотик.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *