Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Спастичен бронхит (обструктивен бронхит, бронхиолит) при деца

Оплаквания

Спастичният бронхит най-често започва с лека хрема. След един-два дни – често на пристъпи – се появява кашлица. Детето започва да диша по-бързо, а при дишането му може да се чуе свир­кащ шум: свистене.

При това дишането може да бъде толкова зат­руднено, че да се стигне до задух и кожата да стане синкава.

Причини

Най-често вирусите причиняват подуване на ли­гавицата. Тъй като бронхите при децата са мно­го по-тесни, това много по-бързо води до задух. Подобно на астмата най-веро­ятно дразнещи вещества в атмосферата и алергизиращи вещества също могат да причи­нят заболяването.

Риск от заболяване

Най често от спастичен бронхит децата забо­ляват в периода когато най-много боледуват и от простуда: между шестия месец от живота и третия рожден ден.

Възможни последици и усложнения

При някои деца, които често боледуват от об­структивен бронхит, може постепенно да се развие астма.

Тъй като дишането много напряга болните от бронхиолит малки деца, често те пият твърде малко. Недоимъкът от течности още повече влошава оплакванията. Тогава, при определени обстоятелства, се налага болнично лечение.

Профилактика

При деца, които често боледуват от обструк­тивен бронхит, е.особено важно въздухът в по­мещенията да се пази чист от цигарен дим и дру­ги вредни вещества. При първите признаци за заболяване е възмож­но на децата, които вече са имали спастичен бронхит, да се направи инхалация с физиологи­чен разтвор на готварска сол.

Необходимост от лекарска помощ

  • ако детето при кашличен пристъп има свирка­що дишане
  • ако към кашлицата се прибави и температура

В някои случаи лекарят трябва да направи рент­генова снимка и да предприеме изследване на кръвта. Така той може да установи, че към бронхиолита не се е прибавило и белодробно възпа­ление.

Веднага в болница, ако:

  • детето страда от задух или кожата му е по­синяла или ако не пие достатъчно
  • детето прави впечатление на тежко болно.

Самолечение

Успокойте, доколкото е възможно, детето. Плачът също обременява и може да влоши за­духа.

На деца, които често страдат от обструктивни бронхити, могат с помощта на изписан от лекар инхалатор да се инхалира овлажнен въздух. Карайте детето да поема много течности.

Лечение

При силен задух детето получава за вдишване овлажнен и обогатен с кислород въздух. Течност се вкарва по възможност през сонда за хранене или венозно. Понякога е възможно инхалирането на бронхоразширяващи медикаменти да до­веде до облекчение. Ефектив­ността на свещичките, които съдържат кортизон, не е доказана. Акупунктурата е помогнала вече на много деца със спастичен бронхит. Кол­кото по-скоро сте били лекувани по този начин, толкова по-добри биха били резултатите.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *