ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Жълтеница на новороденото

Оплаквания

При много новородени кожата през първите дни от живота се оцветява в жълто. Тази „жъл­теница“ след първите пет до седем дни бавно отзвучава. При децата, които се кърмят, „жъл­теницата“ може да се задържи малко по-дълго. Това обаче в никакъв случай не означава, че май­ката трябва да престане да кърми.

Причини

През първите дни от живота новороденото разгражда част от своите кръвни телца. Тъй ка­то обаче черният дроб все още не е в състояние бързо да разгради образувалия се в този процес пигмент, се развива „жълтеница“.

Риск от заболяване

Всички новородени получават лека „жълтени­ца“. Много силна жълтеница могат да получат деца, чиято кръвна група не се понася с тази на майката или които след раждането са заболели от някаква инфекция.

Възможни последици и усложнения

Леката жълтеница на новороденото не е опасна. Ако обаче количеството на пигмента в кръв­та надхвърли определени граници, това може да увреди мозъка на детето.

Профилактика

Ако кръвногруповата несъвместимост между майката и детето е известна още преди ражда­нето, тя се лекува по съответен начин.

Необходимост от лекарска помощ

Ако кожата на детето пожълтее. Лекарят мо­же да прецени дали е налице кръвногрупова не­съвместимост или инфекция. Той може също да определи количеството на пигмента. При по-силна жълтеница се налагат по-нататъшни ежедневни изследвания на кръвта.

Самолечение

При леката жълтеница не е необходимо, а при тежката не е възможно.

Лечение

При по-силна жълтеница на детето се предпис­ва т.нар. фототерапия. При нея то се поставя голо под лампа със синя светлина. Синята свет­лина превръща жълтия пигмент в кожата във водноразтворимо вещество, което впослед­ствие може да бъде изхвърлено през бъбреците.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *