ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Бронхопневмония (възпаление на белия дроб)

Оплаквания

Според това какви са причинителите на бело­дробното възпаление, оплакванията са различ­ни. Много често се съчетават висока темпера­тура с втрисане, отпадналост, болки по крайни­ците и главоболие. Кашлицата най-често е суха и болезнена. В отхрачените секрети могат да се открият жилчици кръв. При тежко белодробно възпаление дишането винаги е учестено. Паци­ентите получават задух и при лежане. Като признак за кислороден недоимък устните и нок­тите на пръстите посиняват.

Причини

Белодробното възпаление може да бъде предиз­викано от различни бактерии и вируси, но също от гъбички, дразнещи химически вещества (напр. бензин) или вдишани чужди тела (напр. хапки храна). Възпаляват се най-фините части на белодробната тъкан. Могат да се засегнат двата белодробни дяла или само част от единия.

Рискът от заболяване нараства

  • при деца под две до три години
  • при много възрастни хора
  • при пушачи
  • при хора с много отслабени защитни сили

Възможни последици и усложнения

При иначе здрави хора белодробното възпаление се лекува обикновено за две до три седмици без неблагоприятни последици, ако се третира с антибиотици. Разбира се много болни се чувстват отпаднали и слаби още няколко седмици. При много възрастни или слаби хора или при па­циенти, които страдат от друго тежко заболя­ване, белодробното възпаление може да бъде причинено от редки, особено трудни за лечение болестни причинители и в някои случаи да се ока­же животоопасно.

Излив в белия дроб (плеврит), белодробен абсцес Понякога при белодробно възпаление се възпаля­ват освен белодробната тъкан и намиращите се между белия дроб и гръдния кош фини плеври. Тогава може между белодробните плеври да се събере течност. Този белодробен излив притис­ка белия дроб и допълнително затруднява диша­нето. За да облекчи дишането или определи бо­лестния причинител, лекарят трябва понякога да изтегли част от тази течност.

Ако белодробното възпаление е причинено от вдишано чуждо тяло (хапка храна) или определе­ни бактерии, гнойното възпаление понякога мо­же да се инкапсулира. Възниква белодробен аб­сцес.

Профилактика

Няма целесъобразни, общо профилактиращи мерки. Има ваксини срещу бактериални и вирус­ни видове, които могат да предизвикат белод­робно възпаление. Имунизирането с тях обаче има смисъл само при хора, които страдат от друго тежко заболяване, например тежко сър­дечно или белодробно заболяване или определе­ни форми на рак. Същото се отнася за профилактичната употреба на антибиотици.

Необходимост от лекарска помощ

  • ако кашлицата и високата температура се за­държат повече от два дни
  • ако дишането и кашлицата са с болки
  • ако в отхрачената слуз се откриват кафени­кави жилчици (стара кръв)

Веднага би трябвало да потърсите лекар, ако дишането и при лежане в покой се учести или се появи задух.

В много случаи лекарят може чрез преслушване и перкутиране на белия дроб да установи дали се касае за възпаление на белия дроб. Понякога трябва да се направи и снимка на белия дроб. Изследване­то на кръв и секрет може да насочи към причи­нителя на заболяването.

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

Белодробното възпаление почти винаги се леку­ва с антибиотици. Ако заболяването е предизвика­но от вируси, срещу тях не могат да се използу­ват антибиотици. В този случай обаче те мо­гат да предотвратят допълнителна инфекция с бактерии. При белодробно възпаление, което обхваща голяма част от белия дроб, е необходи­мо лечение в болница. Там медикаментите се вливат чрез венозна инфузия директно в кръв­ния ток. Възможно е да се наложи и дишането на въздух, обогатен с кислород.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *