ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Синузит (възпаление на околоносните кухини)

Околоносните кухини са кухинни образувания в лицевите кости до, зад и над носа. Към тях се отнасят и челните кухини. Всички околоносни кухини са свързани с носните ходове и като тях са обвити с носна лигавица.

Оплаквания

Болки и натиск в областта на ябълчните кости или над очите няколко дни след началото на ед­на хрема. Носът „тече“, но най-често вече не те­че. Оплакванията стават особено силни след из­правяне и при навеждане.

Причини

При хрема бактерии и вируси попадат в около­носните кухини. Лигавицата на свързващите проходи набъбва. Образуващият се в околоносните кухини секрет не може повече да изтича. И при алергична хрема околоносните кухини могат да бъдат въвлечени.

Рискът от заболяване нараства

  • при наличието на носни полипи
  • ако чрез изкривяване на средната носна прег­рада свързващите проходи към околоносните кухини допълнително са стеснени
  • при наличието на алергична хрема, тъй като тогава лигавицата е относително по-чувствителна към болестните възбудители или непречистения въздух

Понякога честите инфекции на околоносните кухини са единственият белег за алергия

Възможни последици и усложнения

Ако бактериалните възпаления на околоносни­те кухини се откриват своевременно и лекуват правилно, тежките последици са редки.

Профилактика

При хрема поемане на повече течности, овлаж­няване на въздуха в стаята и няколко пъти днев­но инхалации с пара (напр. с чай от лайка). Това помага не само срещу хремата, но предпазва съ­що от възпаления на околоносните кухини. Чес­тото и правилно почистване на носа също е от полза.

Който често страда от възпаления на околонос­ните кухини, трябва при хрема редовно да си капе в носа разтвор от готварска сол и след кон­султация с лекаря да използува капки за отбъбване на носната лигавица. Който страда от чести възпаления на околонос­ните кухини поради наличието на носни полипи или изкривяване на срединната носна преграда, би трябвало да се посъветва с лекаря дали не е полезно отстраняване на полипите или коригиране на изкривената носна преграда. Ако възпа­ленията на околоносните кухини се явяват чес­то, би трябвало да се търси и алергия.

Необходимост от лекарска помощ

  • ако оплакванията продължат повече от три дни или са съпроводени с висока температура
  • ако често страдате от възпаление на около­носните кухини

Самолечение

Често заболяването се лекува за два до три дни. Облекчен режим както при хрема: затопляне, течности, инхалации.

Лечение

Отбъбващи носната лигавица капки за нос тряб­ва да поддържат отворена или възстановят отново връзката между околоносните кухини и носните ходове. При бакте­риална инфекция и ако заболяването продължи повече от три дни, се налага лечение с антибио­тици.

В много редки случаи се налага операция, за да се създаде изкуствена връзка между околоносните кухини и носните ходове.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *