ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Сенна хрема (алергична хрема)

Оплаквания

Алергичната хрема е един от многото болест­ни признаци, които една алергия може да предиз­вика. При алергичната хрема носният секрет най-често е воднист и прозрачен, често се киха. Почти винаги очите сълзят и сърбят.

Причини

Готовността за алергична реакция вероятно е вродена. Разбира се, нужни са разнообразни условия, за да отреагира някой на отключващото дразнене наистина алергично . Откога един организъм не само не може да урав­новеси многообразието от външни дразнители, но и отговаря с хиперреакция под формата на алергия, зависи също от душевната устойчи­вост и издръжливостта на засегнатия.

При сенна хрема, най-познатата форма на алер­гична хрема, лигавицата на носа реагира алергич­но на полените на определени цветя. Ако алер­гичната хрема се проявява през цялата година или възможно е дори само през зимата, по-вероятно е причинители да са акари от домашния прах, както и косми или люспи от домашни жи­вотни.

При алергичната хрема носната лигавица набъб­ва и произвежда извънредно много секрет.

Рискът от заболяване нараства

  • ако е налице склонност към алергични реакции, към причинени от алергия кожни обриви или астма
  • колкото по-дълъг е контактът с възбудителя на алергията

Възможни последици и усложнения

Алергичната хрема е едно много дразнещо, но все пак не опасно заболяване. Който обаче стра­да от алергична хрема, е склонен особено често към възпаления на околоносните кухини.

С течение на годините алергичната хрема може да „смени етажите“ и да се превърне в астма.

Профилактика

Профилактика е възможна само ако се открие причинителят на алергията и се направи опит да се избягва. За оплакванията в ранното лято или през лятото най-често са виновни цветни­те полени. Който би могъл да открие полена причинител, може с помощта на „календар на по­лените“ да научи опасния за него период и през това време да стои по възможност в затворе­ни помещения или дори да си ползува годишния отпуск. Над 1500 м надморска височина и край морето почти няма полени. Регионалните ради­останции на определени периоди дават инфор­мация за вида, количеството и посоката на ле­тящите полени.

Ако причинителите на алергията са косми и люс­пи от домашни животни, става дума за „отбяг­ване на причинителя“, при което въпреки сълзи­те се налага раздяла с любимото домашно жи­вотно. За борбата с акарите в домашния прах прочетете статиите за алергия.

Необходимост от лекарска помощ

Ако се съмнявате, че хремата ви е алергична.

Самолечение

Капки за нос, съдържащи кромоглицин и други средства против хрема, се дават без рецепта за възрастни и деца над 5 години.

Лечение

Тъй като към възникването на алергиите и ин­тензитета на тяхната изява винаги има отно­шение и душевното състояние, се препоръчва консултация с лекар психосоматик. По-разумно е алергичната хрема да се предот­врати, вместо да се лекува течащият нос. Чрез насочващи въпроси лекарят може да помогне да се открие възбудителят на алергията. Хипосенсибилизацията се пре­поръчва най-вече, когато сенната хрема се при­чинява само от няколко вида полени.

Медикаменти

Сенната хрема може да се третира с медикамен­ти, които съдържат кромоглицинова киселина (напр. Duracroman, Lomupren, Vividrin). Тяхното действие, разбира се, понякога изисква да се изчака повече дни.

Капки за нос, които при хрема водят до отбъбване на лигавицата, могат да облекчат оплаква­нията.

Вътрешно против сенната хрема могат да се вземат антихистаминови препарати.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *