Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хрема

Оплаквания

Хремата много пъти е първият, често и един­ствен признак на простудата. Носът „тече“, ди­шането през него е затруднено, гласът „гъгне“, влошено е обонянието. По-късно първоначално воднисто-бистрият носен секрет може да ста­не жълтозелен и гъст.

Причини

Хремата най-често се причинява от вируси, ко­ито се пренасят от човек на човек чрез най-фините водни капчици или въздушния поток. По-различна е алергичната хрема. Под вли­яние на болестния причинител носната лигави­ца се зачервява и набъбва, лигавичните жлези произвеждат повече секрет. Понякога върху възпалената носна лигавица се поселяват и бак­терии. Рискът от заболяване нараства

при децата, тъй като хремата най-често се при­чинява от вируси, а организмът едва в течение на няколко години се научава да се защитава.

Възможни последици и усложнения

В повечето случаи хремата е досадна, но безо­бидна и след три до пет дни отзвучава.

Ако инфекцията се разпространи и в околоносните кухини, заболяването може да стане про­дължително.

При кърмачетата хремата може да създава проблеми при сукането. При малките деца запу­шеният нос благоприятствува развитието на възпаление на средното ухо.

Профилактика

Практически не е възможна.

Необходимост от лекарска помощ

  • ако хремата продължи повече от 5-7 дни
  • ако инфекцията се разпространи в околонос­ните кухини или долните дихателни пътища. Признаците за това могат да бъдат: темпе­ратура над 39 градуса, силни болки в гърлото или ухото, суха или болезнена кашлица, тежко дишане, болки в областта на челото или под очите

Самолечение

  • пийте много течности, за да остане секрета воднист
  • стойте в топли, но не прегрети помещения. За да не дразните допълнително възпалената носна лигавица, въздухът в помещението мо­же да бъде овлажнен: над отоплителните те­ла закачете влажни кърпи
  • Промивка с готварска сол: полезна и безвредна
  • Разтворете един грам готварска сол в един децилитър вода и накапете малко от разтвора с пластмасова спринцовка (без игла) в носа. (При малки деца пет пъти дневно 3 до 5 капки). Ако използуваният разтвор съдържа не повече от един процент сол, той е безвреден. Понякога след използването му носът пари.
  • капете си разтвор от готварска сол в носа
  • инхалираната гореща пара, например от чай от лайка, при запушен нос Води до отбъбване на носната лигавица и раз­тваря залепналия секрет. Възрастните и по- големите деца могат да си отпушат носа и по един от следните начини: с разтвор на гот­варска сол, с горещ душ, изпотяване, парна ба­ня или с плуване
  • правилно почистване на носа: притискане на едната носна половина и силно издухване на въздуха през другата ноздра. Ако едновре­менно се притиснат и двете ноздри, носното съдържимо може да проникне нагоре. Това по­вишава опасността от възпаление на челните околоносни кухини

Лечение

Хремата, както и другите простудни заболява­ния, не може да се лекува. Може само да се опи­та да се облекчат симптомите.

Ако мерките за самолечение не се окажат полез­ни, може да се опита облекчаване на хремата с медикаменти свиващи кръвоносните съдове. Според вида им действието на такива капки за нос може да продължи три, шест или дори девет часа. Тези средства обаче облекчават само сим­птома запушен нос, а не действуват срещу ви­руса причинител. При кърмачетата с такива капки може все пак да се улесни сукането.

За да не си навлечете медикаментозна хрема, прилагайте капки за нос само първите три дни. Който е употребявал капки за нос твърде дълго, ще „отвикне“ трудно. Могат да му помогнат два трика:

  • капките за нос да се поставят само в едната ноздра толкова дълго, колкото е необходимо за да отзвучи отокът в другата. Така може да се диша
  • вместо капки за нос за известно време да се използва разтвор на готварска сол

Важни странични действия при употреба на капки за нос и шпрейове:

След отзвучаване на действието често тежки отоци на лигавица­та, при по-дълга употреба „медикаментозна хрема“, при кърмачета опасност от потискане на дишането и безсъзнание, но и от състо­яния на възбуда.

Препоръка: Да се използуват само два до три дни.

Хапчета против хрема не се препоръчват

Някои от тези средства съдържат антихистамини, които не помагат при простудна хре­ма, но уморяват. Други препарати могат да доведат до нежелано повишаване на кръвното налягане. Някои видове могат дори да влошат хремата.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *