ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кисти

Кистите са най-често проявяващите се добро­качествени тумори. Те могат да се появят нав­сякъде из организма и не са „привилегия“ на же­ните: кистата не е нищо друго, освен кухина, из­пълнена с течност.

Тези подутини почти не се появяват в яйцепроводите. По друг начин стоят нещата в яйчници­те. В тях по-често се разполагат кисти – или в кората на яйчниците или образуват дръжка и тогава се виждат на ехографа като „яйчников придатък“.

Оплаквания

В зависимост от големината на кистата и ри­тъма на менструалния цикъл могат да се срещ­нат едностранни, разпростиращи се или дифуз­ни коремни болки. Малките кисти най-често не предизвикват оплаквания. Кистите на дръжка могат да се завъртят около нея и внезапно да предизвикат силни болки.

Причини

Кистите възникват най-често, ако зреещият фоликул не се отвори, например тъй като не съ­държа яйце или тъй като яйцето е умряло. При­чина за това могат да бъдат хормонални нару­шения. Без отделяне на яйце фоликулът може да продължи да расте. Тогава в неговата вътреш­ност започва да се събира течност: възниква киста.

Риск от заболяване

Ако се образуват все повече кисти, мястото в кората на яйчника намалява. Липсва пространс­тво да се образуват годни да функционират, зрели за овулация фоликули. Това може да бъде причина за безплодие .

В екстремни случаи много големите кисти мо­гат да се отворят и да изкървят в коремната кухина.

Профилактика

Не е възможна.

Необходимост от лекарска помощ

При появата на неясни болки в долната част на корема.

Самолечение

Обикновената лечебна кал като превръзка в дол­ната част на корема или вагинално, може да под­помогне обратното развитие.

Лечение

Кистите нямат нужда да бъдат лекувани, дока­то не притискат значително или не болят. Чес­то кистите претърпяват обратно развитие от само себе си. Много лекари въпреки това „ле­куват“. Често е ненужна пункцията, при която лекарят източва кистозната течност, въпреки че е известно, че след това лечение кухината от­ново ще се напълни с тъканна течност. Кисти, които непрекъснато нарастват и стават все no-чувствителни и предизвикват значителни болки, могат да бъдат отстранени оперативно. При това от яйчника се „обелва“ само кистата, а самият яйчник си остава. Отделни изключения: ако междувременно са се образували твърде много кисти, най-често трябва да бъде отстра­нен целият яйчник.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *