ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Полипи на шийката на матката

полипи на шийката на маткатаПолипи на шийката на матката са доброкачествени изменения

Полипи на шийката на матката се разполагат на широка основа или на дръж­ка в отвора на матката и в шийката на мат­ката.

Оплаквания

Не бива да се появяват оплаквания. Понякога се стига до по-силно течение, което може да е кървенисто или до кръвотечение при избърсване, което се появява най-често след полов акт (контактно кървене). Понякога полипите в матката предизвикват подобни на родилните болки, ако матката се опитва да изхвърли „чуждото тя­ло“. По време на менструация болките могат да се засилят.

Причини

Понякога полипите възникват в резултат на ви­русни инфекции или са последица от прекомер­на тъканна продукция.

Риск от заболяване

Полипите могат да се появят във всяка въз­раст. Рискът е леко завишен само в критическа­та възраст. Те обаче като цяло много по-рядко се изявяват в сравнение с цервикалните полипи.

Възможни последици и усложнения

Течение при избърсване или продължително кър­вене при избърсване, които стават обезпокоя­ващи най-вече при полов акт и могат да преми­нат в трайно кървене. Прекомерната загуба на кръв трябва да се лекува по спешност.

Профилактика

Не е възможна.

Необходимост от лекарска помощ

При явно кървенисто течение или кървене при избърсване.

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

Полипи на матката, които не дават оплаквания, нямат нужда от лечение. Неясните кръвотече­ния на всяка цена трябва да бъдат спрени с кюр­таж (абразио), а полипите отстранени от мат­ката. При кюртажа се отстранява лигавицата. Отстранената тъкан се изследва за злокачест­вени промени. След това лигавицата се възста­новява отново.

Цервикалните полипи, които са разположени на широка основа по входа на матката, след мест­на упойка се „изгарят“ с лазер или електричест­во. Тази намеса лекарят може да осъществява в своята практика амбулаторно.

Полипите на дръжка се отстраняват предимно в болнично заведение, за да се избегнат кръво­изливи: с малка клещичка или електрическа прим­ка се обхваща дръжката и се завърта. След като раната се затвори, не е необходимо по-нататъшно лечение.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *