Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Гърда и мастит (възпаления на гърдите)

Женската гърда в голямата си част се състои от мастна тъкан, в която са разположени млеч­ните жлези като широко разклонен грозд. Жлезните делчета са закачени като зрънца за отводните каналчета, които се свързват в канали на млечната жлеза (около 15 до 30) и се вливат в гръдното зърно. Допълнително млечната жлеза е изтъкана и пропита от лимфни съдове. Чув­ствителното гръдно зърно е разположено в сре­дата на гръдната ареола. При сексуално стиму­лиране то може да се свие и втвърди. По гръд­ната ареола се забелязват мастни жлезички под формата на възелчета. По време на кърмене те­зи жлезички подсигуряват течност, съдържаща мазнини, за предпазване на гръдното зърно, формата и големината на двете гърди почти винаги са различни. Отговорно за формата на гърдата е най-често унаследеното разположе­ние на мастната тъкан. Големината на гърдите варира също така по време на фазите на мен­струалния цикъл. След критическата възраст жлезната тъкан търпи обратно развитие, об­гръщащата тъкан се отпуска.

Познаването на особеностите на собствената гърда помага своевременно да се откриват за­болявания на гърдите. За това служи редовното изследване преди и след менструация.

Възпаления на гърдите (мастит)

Оплаквания

Могат да се възпалят гръдното зърно или кана­лите на млечните жлези.

Гръдното зърно може да бъде чувствително на натиск и болка и да отделя секрети. Най-често гърдата започва силно да боли от едната стра­на. Тя може да се подуе, да се зачерви, да стане топла и дори пареща.

Причини

Възпалението на жлезата се развива почти ви­наги при родилките. Сукането на новороденото може да нарани гръдното зър­но (корички, цепнатини, рагади), по лимфните пътища могат да се разпространят бактериал­ни инфекции.

Освен това има възпаления, които се появяват независимо от раждането. Те често са във връз­ка с мастопатия. И в този случай жлезното тяло се подува от възпаление, а мля­кото се задържа по млечните пътища.

Риск от заболяване

  • недостатъчната хигиена на родилката и съ­щевременно – също незначително – наранява­не на гръдното зърно повишават риска от заболяване
  • независимо от периода след раждането млади­те жени под тридесетте по-често се разболя­ват от възпаление на гърдата, отколкото по- възрастните. Спорно е дали „бурните“ сексу­ални действия, при които се наранява гръдно­то зърно и могат да бъдат пренесени микроорганизми, могат да играят такава отключва­ща роля

Възможни последици и усложнения

Симптомите на възпалението могат да дос­тигнат и температура, и разтрисане. Лимф­ният възел под мишницата става все по-болезнен и се обхваща от възпалението. Инфекцията може да се инкапсулира в гноен абсцес. Възпале­нията, които се появяват независимо от родил­ния период, по-често могат да хронифицират.

Профилактика

Хигиена на родилката и по време на кърмене.

Необходимост от лекарска помощ

Веднага, ако се появят болки, зачервявания и отоци. Трябва да се изясни дали зад или успоред­но с възпалението не се крие и друго заболяване.

Самолечение

В ранния стадий помагат извара или компреси с алкохол и алуминиев ацетат. В късния стадий не е възможно самолечение.

  • вземете лека и мека кърпа и я намажете с де­бел слой извара или я натопете в разтвор на алуминиев ацетат
  • поставете кърпата в сутиен и по възможност повдигнете гърдата нависоко, но без да пре­дизвиквате допълнителни болки. Подновявай­те налаганията няколко дни и нощи

Лечение

Антибиотици. В напредналите стадии се прави опит да се предотврати образуването на абсцес с топли компреси или с мази­ла, съдържащи катрани. В крайна сметка абсцесните кухини се отварят оперативно, за да мо­же гнойта да изтече.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *