Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хипофизарен нисък ръст (при децата)

Оплаквания

Някъде откъм втората година от живота ста­ва ясно, че дете с такова заболяване е чувстви­телно по-ниско и расте по-бавно от своите връстници.

Причини

Недоимък на растежен хормон.

Риск от заболяване

Момчетата се засягат почти три пъти по-често от момичетата. Рискът от заболяване на­раства след усложнено раждане.

Възможни последици и усложнения

Ако не се лекуват, тези хора остават по-ниски от 140 см. Интелигентността им се развива нормално. Най-често пубертетът се отключва със закъснение или изобщо липсва.

Профилактика

Не е възможна.

Необходимост от лекарска помощ

Ако кривите на растежа при профилактичните прегледи покажат, че детето е явно по-малко и расте по-бавно от децата на същата възраст. Има много причини за бавния растеж на едно дете. За лечението е важно лекарят да установи правилно причината. Ако съществува съмнение за хипофизарен нисък ръст, в клиниката се определя нивото на рас­тежния хормон.

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

Човешкият растежен хормон днес може да се произвежда с помощта на генни технологии (Genotropin, Humatrope). Ле­карят трябва да използва само хормон, произ­веден по този начин, тъй като произведеният по други способи в отделни случаи може да пре­нася смъртоносно вирусно заболяване. Тъй като хормонът в продължение на години трябва да се инжектира ежеседмично, е целесъобразно, ако детето или някой от семейство се научи да го инжектира. През първата година от лечението детето се изтегля с осем до дванадесет санти­метра на височина, след това продължава по-бавно. Като възрастен след това принадлежи към по-ниските хора. Почти винаги лекарят трябва да ръководи половото развитие с хор­мони. Това трябва да стане колкото е възмож­но по-късно (някъде около двадесетата година), тъй като тези хормони затварят разтежните фуги на костите.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *