ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Нараняване на менискуса

Коляното се състои от три отделни стави. Взаимното им придържане се осигурява от връзки и сухожилия. Като „буфер“ между стави­те всяко коляно има две подвижни сърповидни хрущялни пластини (менискуси).

Оплаквания      

Силни болки при разгъване на коляното, при на­тиск върху него, и при завъртване на сгънатата подбедрица. „Ставата набира вода“, в резултат

на което тя е нестабилна при натоварване и движение.

Причини

При контузии капсулно-връзковият апарат на колянната става може да се разтегне или разкъ­са. Менискусът може да бъде заклещен между бедрената кост и подбедрицата и дори да бъде откъснат. Коленните контузии често са комби­нирани контузии на ставната капсула, връзките и менискусите.

Рискът нараства

  • при спортуване, особено футбол и каране на ски. Когато при здраво стъпило на земята хо­дило и леко прегъване на колянната става тя­лото се завърти, тежестта му може да при­тисне менискуса между бедрената кост и под­бедрицата
  • в професии, при които постоянно се работи в клекнало положение или на колене (напр. чис­тачки, градинари)

Възможни последици и усложнения

Коленните контузии почти винаги са свързани с кръвоизливи в колянната става. Ако това не се лекува вещо до пълно оздравяване, коляното може да загуби стабилността си и да се измени артрозно.

След контузия на менискуса се издава лекарска забрана за практикуване на видовете спорт, ко­ито са най-честата причина за злополуки: тенис на корт и тенис на маса, ски-бягане, футбол.

Профилактика

Подкрепящи превръзки или бандажи при спорту­ване.

Нужда от лекарска помощ

Когато се съмнявате, че сериозно сте контузи­ли коляното си.

Самолечение

Обездвижване на коляното. Веднага студолечение.

Лечение

Ако се вижда кръвоизлив, лекарят трябва да нап­рави артроскопия. При това той мо­же да отстрани заклещените части на тялото. Притиснатият или разкъсан менискус винаги трябва да се оперира, както разкъсаната връз­ка. Следоперативното лечение при подобни опе­рации може да е много различно. С упражнения­та, научени по време на терапията с лечебна гимнастика, трябва да тренирате ставата си възможно най-дълго време. По този начин може­те да облекчите болките, които евентуално ще се появят впоследствие. За целта допринася и подводната гимнастика.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *