Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Цирей (фурункул), карбункул

Оплаквания

Дълбоко разположени, възпалени, болезнени въз­ли с гнойна течност в центъра, които възник­ват вследствие възпаление на космените тор­бички. Циреите се появяват винаги в основата на космите и обикновено по тези кожни повърх­ности, които се потят силно или са изложени на силен натиск: тила, лицето, подмишниците, седалищните части. Когато се касае за особено голям цирей или за повече циреи, разположени в непосредствена близост, това се нарича карбун­кул. Фурункулът на ръба на очния клепач се нари­ча ечемик.

Причини

Гнойно възпаление на космената торбичка, пре­дизвикано от бактерии.

Рискът от заболяване нараства

При общо лошо състояние на здравето, недос­татъчна хигиена на тялото и диабет.

Възможни последици и усложнения

При някои хора фурункулите и карбункулите пе­риодически се появяват наново в продължение на дълъг период от време.

В редки случаи инфекцията може да се разпрос­трани по цялото тяло. Медиците наричат то­ва флегмония.

Профилактика

Донякъде е възможна чрез поддържане на нормална хигиена на тялото.

Нужда от лекарска помощ

  • ако циреят не премине до две седмици с опи­тите да си помогнем сами
  • ако циреите се появяват отново и отново
  • когато се касае за карбункул
  • когато циреите са съпроводени с повишена температура
  • когато циреят е на лицето

Самолечение

Обикновено циреите „узряват“ и се пукват в рамките на две седмици. Горещи, влажни ком­преси, които се сменят на няколко часа, ускоря­ват „узряването“. Процесът се поощрява и от „изтеглящи мехлеми“ (напр. Ихтиол). При контакт бактериите във фурункула могат да попаднат по ръцете и от там при определени обстоятелства и в хра­ната. Там те могат да се разпространят и да до­ведат до хранителни натравяния. Хората, стра­дащи от цирей и приготвящи храни, трябва ви­наги предварително да си измиват ръцете. За да се избегне опасността бактериите на цирея да се разпространят по цялото тяло, по-добре е да се взима душ вместо вана. Често трябва да се сменят хавлиените кърпи.

Лечение

Когато фурункулът е „узрял“, той се отваря от само себе си или лекарят може да го отвори с малък разрез. По този начин изтича гнойта. Приемането на антибиотици се налага само ко­гато фурункулът или карбункулът са в носа или по лицето, когато се покачва температурата, възпалението се пренася и в околната тъкан или когато циреят се появява отново и отново.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *