ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Розацея

Оплаквания

Първоначално петнисти зачервявания по кожа­та с разширени пори, предимно по носа, челото и бузите. По-късно се образуват възелчета и гнойни пъпки. При някои случаи това заболяване се повтаря периодически в течение на години или остава до края на живота. То засяга обикно­вено хора със светла кожа на възраст между 30 и 50 години.

Ако розацеята не се лекува, може да се развие т.нар. римофима (задебеляване на носа), почти само при мъжете.

Причини

Предполагат се много причини, например нас­ледствена предразположеност и вътрешни за­болявания. Противно на общоприетото схва­щане алкохолът не допринася за образуването на „червен нос“. Различни неспецифични дразнения могат да предизвикат зачервяване на лице­то: възбуда, емоционален стрес, горещина, силно подправени храни, горещи напитки. Според лекарите съществена роля за заболяването има съставът на мастите.

Риск от заболяване

Жените са в мал­ко по-голяма степен засегнати, отколкото мъ­жете.

Възможни последици и усложнения

Заболяването не е заразно и е безобидно, но чес­то се отразява тежко върху психическото със­тояние поради натрапващия се външен вид. В някои случаи заболяването засяга и очите, в резултат на което се развива конюнктивит.

Профилактика

Не е възможна според сегашното състояние на медицината.

Нужда от лекарска помощ

При по-горе споменатите оплаквания.

Самолечение

Както и при акнето много важно е почистване­то на кожата: два пъти дневно измивайте за­сегнатите места с меко мляко за почистване. Не употребявайте други мехлеми, кремове и ло­сиони освен тези, които са ви предписани или препоръчани от лекаря.

Лечение

Лекуването на розацеята наподобява на това при акне: внимателно почистване на кожата, приемане в продължение на много седмици на антибиотици като тетрациклин.

При розацея не следва да се прилагат медикамен­ти, съдържащи кортизон, тъй като след прек­ратяване на терапията заболяването се вло­шава.

Разширените, видими по кожата кръвоносни съ­дове могат да бъдат „изгорени“ с фина игла с електрически ток и по този начин да бъдат премахнати. Този метод се нарича „електродесикация“ и е болезнен. Необходими са множество процедури, резултатите са средни и впоследст­вие оплакванията могат отново да възникнат. Ринофимата може да бъде отстранена само по оперативен път. Оздравяването настъпва мно­го бързо, обаче съществува опасност след вре­ме отново да се образуват разраствания.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *