ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Прекомерно изпотяване (хиперхидроза)

Оплаквания

Понякога е трудно да се констатира дали потоотделянето е прекомерно или нормална физи­ческа реакция на топлина или стрес. Понякога изпотяването може да е свързано с неприятна миризма.

Причини

С помощта на потоотделянето тялото регули­ра своята температура. Прекомерното изпо­тяване на цялото тяло може да бъде предизви­кано от Висока температура, свръхфункциониране на щитовидната жлеза, хормонални смущения или медикаменти (напр. кортизон). Обикновено при психично натоварени ситуации дланите на ръцете, стъпалата и подмишнични те ямки се изпотяват силно.

Рискът нараства

  • при хора с голямо наднормено тегло
  • през пубертета
  • при фризьори, работещи с къдрини. Обикно­вено те развиват изпотяващи се длани и вследствие на това екземи

Възможни последици и усложнения

Прекомерното изпотяване е безобидно, но не­приятно за тези, които се изпотяват, и непри­ятно за тези, които са длъжни да ги миришат. Изпотената кожа е по-податлива на дразнения и възпаления.

Профилактика

Носете проветриво, попиващо влагата облек­ло. Избягвайте напитки, предизвикващи изпо­тяване, като чай, кафе и алкохол. Свалете евен­туалното наднормено тегло. Носете ръкавици при работа с препарати за студено къдрене.

Нужда от лекарска помощ

Когато опитите да си помогнем сами са безре­зултатни.

Самолечение

  • измиването отстранява миризмата на пот
  • градинският чай (риган) ограничава потоотде­лянето
  • ако често се изпотявате от страх, трябва да се научите да се разтоварвате
  • дезодоранти. По същество те са съставени от алкохол, парфюм и део-вещества. Алкохо­лът изсушава кожата и създава усещането за свежест; парфюмът покрива миризмата на пот; део-веществата са предназначени да унищожат бактериите, които разлагат пот­та и причиняват неприятната миризма. Всич­ки дезодоранти действат по един и същ начин. Различават се само по цената и аромата. Ка­то странични действия могат да се появят кожни дразнения. От екологични съображения би следвало да използвате изпомпващи спрейове, ролкови или щифтови дезодоранти
  • средства, спиращи изпотяването (антитранспиранти), следва да се прилагат само при мно­го интензивно потоотделяне. Подобни препа­рати съдържат метални соли, киселини и алде­хиди, които стесняват потните жлези и намаляват отделянето на пот с 20 до 50%. Те не са безопасни: могат да предизвикат кожни драз­нения и възпаления

Лечение

  • медикаменти, блокиращи симпатиковата нер­вна система (т.нар. антихолинергици като атропин). Обаче страничните действия са значителни – пресъхване на устата и зрител­ни смущения – и обикновено се проявяват още преди да е намаляло количеството пот
  • оперативно отстраняване на потни жлези или хирургично разделяне на нервите, стимулира­щи потните жлези. Обаче страничните дей­ствия и рисковете на подобни намеси са тол­кова големи, че трябва точно да се премери възможната полза.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *