Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Гъбички на краката (епидермофития)

Оплаквания

Първоначално зачервена, а след това подмокря­ща се и сърбяща кожа, която се залющва и мири­ше неприятно. При протичане на заболяването кожата може да се нацепи болезнено. Гъбичките засягат най-често мястото между пръстите на краката, но могат да се разпространят и върху петите, върховете на пръстите на краката и краищата на петите.

Причини

Заразна инфекция с гъбички.

Риск от заболяване

Гъбичките на краката са едно от най-често сре­щаните заболявания. Опасността нараства, ко­гато кожата е размекната от вода или пот. Спортисти и хора, които след плуване не се под­сушават достатъчно добре между пръстите на краката, често прихващат епидермофития.

Възможни последици и усложнения

Гъбичките на краката са наистина неприятни, но безобидни. Те са преносими, но не прихващат хора с интактна кожа и здрава имунна защита. Дори върху собственото тяло гъбичките могат да се разпространяват само ако кожата е пред­варително увредена или е намалена имунната за­щита.

Профилактика

След баня подсушавайте винаги много добре местата между пръстите на краката. Носете чорапи и обувки само от естествени материа­ли. Ходете боси, но не и върху подове, постлани с килими и мокети, както и върху настилката в хотелските бани.

Нужда от лекарска помощ

Когато взетите мерки да си помогнем сами се окажат безполезни.

Самолечение

Ако не е настъпил възпалителен процес или той вече е отшумял, употребата на антигъбични препарати за намазване (антимикотикум) е не­целесъобразна.

Важно: Антигъбичният медикамент следва да се прилага поне две до три седмици, дори кога­то имате впечатление, че след няколко дни оп­лакванията са изчезнали. В противен случай съ­ществува опасност гъбичките отново да се по­явят. Силно възпалените крака трябва да се из­миват първо в разтвор на калиев перманганат или да се намазват с лосион, съдържащ цинкоксид, талк, глицерин и вода (Lotio alba aquosa) и действащ подсушаващо и охлаждащо. Не изпол­звайте дезинфектиращи средства, съдържащи формалдехид. Той често предизвиква контактна екзема.

Лечение

Обикновено при юношите първата поява на гъ­бички по краката преминава от само себе си, в случай че се вземат профилактични мерки, точно се прилагат мерките за самопомощ и не се попречи на собствените им оздравителни сили посредством твърде активно лечение. Тези хо­ра развиват един вид имунитет и повторно ин­фектиране е невъзможно. Когато и ноктите на краката са засегнати от гъбички, обикновено ле­чението е много дълго. В тези случаи антигъбичните медикаменти за намазване не дават добър резултат. Могат да помогнат само противогъбични лекарства, които се приемат вътрешно по лекарско предписание в течение на месеци.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *