Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Измръзване

Оплаквания

Различни според степента на измръзването: 1-ва степен: зачервяване; 2-ра степен: зачервяване и мехури; 3-та степен: бели, безчувствени, твърдо зам­ръзнали кожни участъци; след размръзването умъртвени, черни, сухи. груби кожни участъци.

Причини

Продължително излагане на незащитени части от тялото на ниски температури.

Рискови фактори

Хора, които страдат от артериосклероза или приемат бетаблокери, са повече застрашени от измръзвания. Умората, алкохолът и недостигът на кислород в областите, разположени високо над морското равнище, могат да предизвикат изгубване на чувството за опасност от измръзване. Обикно­вено децата също не осъзнават тази опасност.

Възможни последици и усложнения

В зависимост от степента на измръзванията. При спешни действия да си помогнем сами или лечение съществуват добри шансове да не оста­нат никакви оплаквания. При тежки измръзва­ния евентуално се налага ампутиране на измръз­налите части от тялото.

Профилактика

Достатъчна защита против студа, особено на ушите, ръцете и краката и евентуално на носа.

Нужда от лекарска помощ

Когато действията да си помогнем сами се ока­жат недостатъчни.

Самолечение

Внимание: Измръзналите места не бива да се ма­сажират, да се разтъркват със сняг и да се за­топлят директно (отоплителни уреди, елект­рически одеяла, сешоари и други подобни)! Да се дават горещи напитки, но никакъв алкохол.

Никакво движение с измръзнали крака!

Правилно затопляне на измръзнали части от тялото:

  • измръзналите ръце се държат под мишниците или в хладка вода – измръзналите части на лицето се покриват с облечените в ръкавици ръце, докато отново възвърнат нормалния си цвят на кожата -измръзналите пръсти на краката или стъпала­та се вдигат нависоко и се затоплят или ако е възможно се потапят в хладка вода. Затопле­ните места се раздвижват внимателно. Фазата на затоплянето може да е много болез­нена и да трае 45 минути до един час. Евентуал­но за болките може да се вземе някакво обезбо­ляващо лекарство .

Внимание: Повтарящото се измръзване и раз­мразяване предизвиква особено пространни ув­реждания на тъканите. Ето защо размразяване­то има смисъл само, когато засегнатият няма непосредствено да се излага отново на студ.

Лечение

При тежки измръзвания евентуално се изисква хирургическа намеса.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *