Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Доц. Георги Царянски: Упойките съдържат лекарствени вещества, които влияят на функциите в организма

Упойките могат да бъдат опасни, когато се изпълняват от неподготвен анестезиолог или при липса на такъв, също и когато е поставен в звена, където по правило не е позволено.

При извършване на упойката трябва да има подходяща апаратура за наблюдение на състоянието на пациента и по тази начин да може да се реагира в случай на влошаването му, което е видимо от показанията на техниката за следене на жизнените функции. Друга причина за вреда от упойките е, че те съдържат лекарствени вещества, които влияят на функциите в организма, обяснява Доц. Георги Царянски. Например през 1942 година е успешно приложен първия в света релаксант за мускулите получен от извлек от тропическо дърво от Южна Америка. Извлекът е от плодовете на дървото, което използвали и местните индианци, които са го прилагали за намазване на стрелите си и с тях ловували. Този извлек попаднал в тялото парализира мускулатурата, даже прекратява дишането при хората.

упойка
При извършване на упойката трябва да има подходяща апаратура за наблюдение на състоянието на пациента

Затова е много важно анестезиолога да е добре подготвен и опитен, понеже има и съпътстващи процедури, които могат да направят анестезията рискована, например при поставяне на дихателна тръба в трахеята на пациента.

Друга опасност съществува, когато дозата е висока и ако пациентът има отклонения, за които предварително не се е знаело и разчетената доза на поставената упойка се явява висока. Анестезиологът обаче трябва да има възможност веднага да реагира, ако настъпят опасни промени в здравословното състояние на пациента.

В новите класове упойки е решен и въпросът и за алергичността – те имат нисък потенциал за чувствителност.

Пациенти, на които предстои хирургическа интервенция не трябва да ядат и да пият нищо 6 часа преди операцията.

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *