Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сърдечна слабост (сърдечна недостатъчност)

Според вида на оплакванията медиците правят разлика между дясностранна и левостранна сър­дечна слабост :

Сърдечна слабост

Оплаквания

Левостранна сърдечна слабост – Задух и сърцеби­ене при големи физически натоварвания. При напредване на заболяването задух възниква и без физическо натоварване, особено вечер.

Лъх­тящо дишане. Недостиг на „въздух“ в хоризонтално положение. Трябва да се седне или да се поставят много възглавници под главата. Пристъпите от задух, които често не траят повече от час, могат да нарушат съня. При тежките случаи затрудненията в дишането се прид­ружават от болки в гърдите и кръвохрачене.

Дясностранна сърдечна слабост – Оточни глезе­ни, чувство на пълнота в гърлото и корема, умора.

Причини

Когато сърцето няма достатъчно сили, за да поддържа пълноценно кръвообращение, се гово­ри за сърдечна слабост. Това означава, че сърце­то изпомпва твърде малко кръв и съответно на това поема по-малко кръв от вените. Това наля­гане изтласква течност от вените в околните тъкани. Появява се оток (едем).

Причините за сърдечна слабост могат да бъдат: коронарна болест на сърцето и последващите я заболявания (сърдечен инфаркт, ангина пекторис), високо кръвно налягане, увреждания на сър­дечните клапи, всички останали заболявания на сърдечния мускул (кардиомиопатии), белодроб­на емболия, остра ревматична треска.

Риск от заболяване

Сърдечна слабост е най-честата диагноза, пос­тавяна от общите лекари. Ако трябва да им се вярва, около четири милиона немски граждани би трябвало да страдат от сърдечна слабост. От няколко години насам критични статии в специализираните списания отново и отново посочват, че много лекари твърде лесно поста­вят тази диагноза. От сърдечна слабост стра­дат най-често по-възрастните хора.

Възможни последици и усложнения

Нелекуваната сърдечна слабост може да предиз­вика сърдечни ритъмни нарушения. Нелекуваната сърдечна слабост може да доведе до набиране на течност в белия дроб.

Причинените от дясностранната сърдечна сла­бост набирания на течност могат да увредят кожата и подкожието на краката. Застоят ув­режда също така черния дроб, стомашната ли­гавица и бъбреците.

Профилактика

Не е възможна

Необходимост от лекарска помощ

Когато се съмнявате, че страдате от сърдечна слабост.

Самолечение

  • колкото може повече почивка. Да седите в кресло е по-полезно, отколкото да лежите. Би трябвало да ограничите физическата актив­ност, но да не я преустановите, за да поддър­жате кръвната циркулация
  • яжте безсолно. Така организмът задържа по- малко вода. Това ограничава опасността да се набере течност в тъканите
  • след 17 часа пийте по-малко
  • намалете наднорменото тегло

Лечение

Преди началото на лечението лекарят би тряб­вало да потвърди дали причина за сърдечната слабост е някаква друга болест. В този случай би трябвало най-напред да се лекува съответно­то заболяване. Сърдечната слабост се лекува с различни средства:

  • самолечение
  • медикаменти, които повишават помпената функция на сърцето (кардиотоници)
  • пикочогонни средства (диуретици)
  • съдоразширяващи средства, които улесняват работата на сърцето, като при изпомпване­то то трябва да преодолява по-малко съпро­тивление (така наречените АСЕ-блокери)

Кардиотоници (гликозиди, дигиталис)

Използувани правилно, тези медикаменти са ис­тинска благодат. Тъй като ширината между те­рапевтичната и отровната дозировка е доста малка, съществува опасност от отравяния. Към това се отнася и фактът, че лекарите често изписват таки­ва средства без нужда.

Ефикасната дозировка на кардиотониците е различна за всеки пациент, тя варира дори при една и съща личност. Лекарят трябва да я опре­дели индивидуално, вземайки пред вид при това възрастта, телесното тегло и евентуалните увреждания на различни органи. От една до че­тири седмици могат да минат, докато започ­нат да действуват таблетите. Правилната дозировка лекарят може да определи само чрез точно наблюдение на пациента, а не единствено чрез изследвания на кръвта.

Признаци за отравяне могат да бъдат: Безапетитие, гадене или повръщане, болки в долната част на корема, диария, необичайни със­тояния на слабост, забавена или неритмична сърдечна дейност, смущения в зрението (цвет­но сияние около образа), обърканост, замаяност или депресии, главоболие.

Би трябвало веднага да потърсите лекаря, ако допускате, че сте получили отравяне от твър­де висока доза кардиотоници.

Често приемът на кардиотоници се налага само за три до шест месеца. Списание на Немското лекарско общество критикува, че много лекари изписват такива медикаменти ненужно дълго време. Поради опасността от сърдечни ритъмни нарушения обаче, не би трябвало самоволно да спирате медикамента.

Препоръчвани кардиотоници – Cedilanid, Lanatilin, Digacin, Lanicor, Digimerck, Lanitop, Digotab, Novodigal.

Пикочогонни средства (диуретици)

Безсолната храна и пикочогонните средства ог­раничават циркулиращото в тялото количест­во течности. За дългосрочното лечение на сър­дечната слабост това е от особена важност.

Съдоразширяващи средства (АСЕ-блокери)

Тези относително нови медикаменти улесня­ват сърцето с това, че разширяват съдовете и ограничават по този начин съпротивлението, което трябва да преодолява сърцето. По време на лечението са необходими чести лекарски прегледи и лабораторни изследвания, понеже ка­то странично действие може да се понижи кръв- ното налягане и да се влоши бъбречната функ­ция.

Трансплантация на сърце

Ако силата на сърцето въпреки мерките за са­морегулация и лечението с медикаменти продъл­жи да отслабва, като възможност остава само присаждането на сърце. Между другото такива операции се правят рутинно в специални обо­рудвани за това центрове и имат висок успех: две години след операцията осемдесет от сто пациента все още живеят. Най-големият проб­лем при всички органни присаждания е реакция­та на организма за отхвърляне на чуждата тъ­кан. Организмът отговаря така, сякаш се касае за проникнали болестотворни причинители: произвежда повишено количество бели кръвни телца и антитела и присаденият орган бързо гу­би дееспособността си. За да предотвратят това, хората след трансплантация на орган трябва през целия си живот да вземат т.нар. имуносупресивни медикаменти, които могат да имат значителни странични действия.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *