Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Дълбоко венозно възпаление (дълбока венозна тромбоза)

Оплаквания

Прасецът или бедрото се подуват и болят, ко­жата е синкаво или червеникаво оцветена. Възпалената вена не може да се види, а често и да се напипа. Понякога при натиск на гърба на подбедрицата се усеща плътно въже в дълбочина.

Причини

В дълбоките вени на крака са се образували кръв­ни запушалки (тромби). Това блокира оттока на кръвта към сърцето.

Риск от заболяване

Около 90% от всички венозни тромбози засягат краката и таза, около четири процента ръцете и раменете. Остатъкът се разпределя върху ос­таналото тяло. Дълбоки венозни тромбози се явяват преди всичко след тежки наранявания и големи операции. Всеки трети пациент над 40 години, който се подлага на голяма операция, би­ва засегнат. Продължителни пътувания с авто­бус, автомобил или самолет могат поради огра­ничената подвижност да предизвикат дълбоки венозни възпаления. Следните фактори още по­вече повишават риска от възникването на тромбози: ракови заболявания и диабет, сърдеч­на слабост, наднормено тегло, разширени вени, бременност, сърдечен инфаркт, квадрипареза, пушене. Освен това има и вродено нарушение В съсирваемостта, което по-често води до тромбози.

Възможни последици и усложнения

Кръвна запушалка от вена на подбедрицата пла­ва с кръвния ток към все по-големи вени – най- напред във вените на таза, след това в долната празна вена – към сърцето. Сърцето изпомпва кръвта в белодробната артерия. Тъй като от­далечавайки се от сърцето, артериите се стес­няват, кръвната запушалка остава в някоя арте­рия и я запушва. Обезпечаваната от нея бело­дробна тъкан изведнъж бива отрязана от при­тока на кръв. Настъпва белодробна емболия. Това животоопасно заболяване е най-голе­мият риск при дълбоките венозни тромбози.

Профилактика

Поради опасността от застрашаващата живо­та белодробна емболия профилактиката е осо­бено важна:

  • жени над 35 години би трябвало вместо хапче­та против забременяване да ползуват друг вид контрацептиви
  • престанете да пушите
  • ако се залежите дълго време, би трябвало не­прекъснато да напрягате мускулите си и да движите глезените и пръстите си, за да се оживява циркулацията
  • при остра опасност от тромбоза, например след операция, лекарят инжектира потиска­щия кръвосъсирването медикамент хепарин
  • ако лечението продължи по-дълго, лекарят наз­начава за пиене така наречените кумаринови деривати (Marcumar, Sintrom). Те действуват едва след два до три дни

Необходимост от лекарска помощ

Незабавно, при поява на описаните оплаквания.

Самолечение

Не е възможно

Лечение

Острата дълбока венозна тромбоза трябва веднага да се лекува в болница. Там краката се поставят на високо и се започва лечение с меди­камента хепарин. Прави се опит наличните вече кръвни запушал­ки да се разтворят с лекарствени средства ка­то урокиназа и стрептокиназа. Ако засегна­тият крак е отекъл, трябва да се носят компре­сиращи чорапи за ограничаване на болките, про­мените в цвета на кожата, новите подувания и разязвявания. В някои случаи лекарят трябва да отстрани тромба оперативно.

За да се предотврати повторение на тромбоза­та, трябва най-често в продължение на месеци да се гълтат потискащи кръвосъсирването медикаменти като Marcumar или Sintrom. През то­ва време чрез редовни контроли върху съсирваемостта на кръвта трябва да се следи пациен­тът да не бъде застрашен от нежелани кръво­изливи.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *