ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

АСПЕТАКС АДИФАРМ / ASPETAX ADIPHARM

Съдържа ацетилсалицилова киселина, пшенично нишесте, микрокристална целулоза, натриев нишестен гликолат, силициев диоксид – колоиден безводен, талк

Предназначение

аспетакс адифармАСПЕТАКС АДИФАРМ се прилага при простуди и възпалителни заболявания на опорно-двиталения апарат; действа обезболяващо и противовъзпалително, овладява състояния  с температура. Продуктът под формата на таблетки е препоръчван при  главоболие и мигрена, зъбобол, ревматоиден полиартрит, неврити, полиневрити.

Как се употребява

АСПЕТАКС АДИФАРМ е нестероидно противовъзпалително средство; приемът на таблетките трябва да се съобрази с характеристиката на този тип медикаменти. Взема се след хранене, с голямо количество вода.

Стандартната доза за възрастни е 1-2 таблетки от 500 мг през паузи от 4 до 8 часа. максималната доза за 24 часа е 4 г, т.е. 8 таблетки от 500 мг. При заболявания на опорно-двигателния апарат от рода на остеоартрит и анкилозиращ спондилит са допустими по-високи дози – до 8 г дневно в няколко приема.

Медикаментът е за краткотрайна терапия; не бива да се приема за срок, по-дълъг от три дни. Когато болестната симптоматика не е овладяна в рамките на този срок, трябва  да се потърси консултация с лекар.

Ако е пропуснат прием на поредната доза, обикновено таблетката се взема при първа възможност или се изчака времето за следващата. Не удвоявайте с цел компенсация! При превишаване на обичайната доза са възможни интоксикации в различна степен с проявени симптоми от рода на шум в ушите, главоболие и виене на свят, тежка  хипогликемия, хипервентилация, сърдечни смущения, припадъци и кома. Всяка проява на странични ефекти изисква медицинска консултация; при тежки случаи пациентът се хоспитализира и се провежда лечение.

Възможни нежелани ефекти

Най-често съобщаваните странични ефекти от приема на този продукт са свързани с храносмилателната система: касае се за дискомфорт, болки и киселини, гадене и повръщане, вътрешни кръвоизливи, поява на язви, перфорации. Не са изключени отклонения във функциите на черния дроб.

При предозиране е възможно да се проявят симптоми от рода на световъртеж и шум в ушите; нормализирането на приеманите дози обикновено премахва тези смущения.

Има данни за алергични реакции, изразени в обриви с различна интензивност, подуване на лицето и устните, затруднено дишане и преглъщане, дишане с хрипове, анафилактичен шок, оток на Квинке. При подобни симптоми е задължително да се търси медицинска помощ по спешност.

Кога НЕ БИВА да се употребява

АСПЕТАКС АДИФАРМ не се приема при алергия към ацетилсалицилова киселина или към някоя от помощните съставки. Не се дава и в случаи с алергия към други нестероидни противовъзпалителни.

Продуктът е противопоказан при язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и при склонност към вътрешни кръвоизливи.

Не е подходящ за лечението на деца под 16-годишна възраст освен в случаите, когато е изписан от лекар и терапията е под медицински контрол.

Не се препоръчва при бременност – първи и трети семестър. Допустим при кърмене, ако е в ниски дози и за кратко.

Да се избягва при астматични прояви, свързани с използването на салицилати/нестероидни противовъзпалителни.

Необходима е индивидуална преценка за възможен риск при пациенти с увреждания на бъбреците и черния дроб.

Взаимодействие с други медикаменти

Приемът на АСПЕТАКС АДИФАРМ следва да бъде съобразен с възможно медикаментозно съвместяване; от него могат да произтекат взаимодействия с негативни последици за здравето на пациента. Не са изключени промени в интензивността на въздействията или в усилената проява на странични ефекти.

Медикаментът не се взема едновременно с метотрексат, прилаган в дози над 15 г седмично.

Рискови комбинации, които могат да провокират кръвоизливи, са тези с антикоагуланти, с високи дози салицилати, с тромболитици. Необходимо е внимателно съчетаване и прилагане под контрол с пробенецид, дигоксин, противодиабетни, диуретици, глюкокортикоиди, АСЕ-инхибитори, валпроева киселина.

Не се препоръчва употреба на алкохол при терапия с АСПЕТАКС АДИФАРМ.

_______

Усреднена цена в аптеките – 5 лв за опаковка от 100 таблетки по 500 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *