ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

В кои храни се съдържа молибден?

Молибденът по принцип не е добре известен минерал, тъй като неговото значение е открито през последните години. 

Той сега се счита за един от нашите основни микроелементи. Установено е, че има  съществено значение в повечето бозайници, както и във всички растения. Ние го получаваме предимно от храни, но тъй като той често е оскъден в земната кора и поради недостиг в много почви, дефицитът на молибден може да бъде проблем.

Молибден в ядките и семената

Всички видове ядки са отличен източник на молибден. Орехите съдържат 7,38 мкг (МИКРОграма) от минерала в четвърт чаша. Бадемите доставят 10,18 мкг в една четвърт чаша, а слънчогледовите семки и ядките кашу също са добри източници.

Бобовите растения

Лещата и фасулът са другите отлични източници на молибден. Като цяло зеленчуците, които растат над земята, са по-добър източник на молибден от кореноплодните. Бобът Лима предоставя 141 мкг на чаша. Фасулът е много близо до него със 132,75 мкг на чаша. Чаша варен черен боб съдържа 129 мкг, докато чаша нахут осигурява 123 мкг.

Месо, риба и млечни продукти

Молибденът може да бъде намерен и в животинските продукти. Препоръчва се мляко, свински и агнешки черен дроб като добри източници на молибден. Телешкият черен дроб също е богат на молибден, а една чаша нискомаслено кисело мляко съдържа 11.27 мкг.

Зърна

Кафяв ориз, ечемик, овес, цели зърна пшеница и царевица са добри източници, а пшеничният зародиш отбелязва най-високото съдържание на молибден – 100 мкг в 100 грама зародиш.

 

8-те най-богати на хранителни вещества храни на земята!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *